Nielen tí najmenší, ale aj tí veľkí dostanú občas chuť na sladké. Všetci však už dávno vieme, že konzumovať priveľa cukru nie je pre naše telo zdravé. Doba ide vpred a to nielen po technickej stránke, ale aj v gastronómii. Hoci sa tomu možno ťažko verí, dnes chuť na maškrty vieme zahnať aj zdravými a dokonca nízkokalorickými ,,chuťovkami“. Po akých potravinách siahnuť, aby sme zbytočne nepriberali a nezaťažovali naše telo?
Cukor a umelé sladidlá v sladkostiach
Bez debát, na prvé miesto patrí cukor. Ten konzumujeme denno-denne aj v jedlách, ktoré sa na prvý pohľad sladké nezdajú – ryža, cestoviny, ovocie, pečivo... Ak sa k tomu pridajú čokolády, keksíky či iné sladkosti, tak ho konzumujeme v takom množstve, ktoré má za následok rôzne zdravotné ťažkosti od cukrovky až po obezitu. To však ešte neznamená, že by sme tieto veci konzumovať nemali. Je totiž rozdiel medzi cukrom a cukrom. Ten, ktorému by sme sa mali vyhýbať je biely, respektíve rafinovaný cukor, ktorý je prítomný v bežných sladkostiach, v našich obľúbených čokoládach, cukríkoch, lízankách, skrátka vo všetkom, na čom tak radi maškrtíme.
Ďalšou samostatnou kapitolou sú napríklad umelé sladidlá. Sladkosti a maškrty s umelými sladidlami sú určené najmä pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou, chcú schudnúť či aktívne športujú. Pri nich sa však treba mať rovnako na pozore. Hoci spĺňajú kritérium ,,nízkokalorické“, nie sú všetky zdravé. V takomto prípade v zložení hľadajte len prírodné sladidlá – maltitol a stéviu.
Sušené a lyofilizované ovocie či ovocné kože
Hľadáte zdravé sladkosti pre vás aj vaše ratolesti? Skúste to s ovocím! Ovocie sa dá konzumovať v rôznych formách, nemusíte ho podávať vždy iba ,,čerstvé“. Skúste siahnuť po klasickom sušenom či lyofilizovanom ovocí, ovocných kožiach či kandizovanom ovocí. Výhodou je nielen chuť, ale aj obsah vitamínov, ktoré si takto spracované ovocie zachováva. Samozrejme, aj v tomto prípade sa treba mať na pozore. Ak si zaobstaráte takéto zdravé sladkosti z obchodu, pozorne čítajte ich obsah. Určite sa vyhnite sa pridanému cukru, konzervačným látkam, dochucovadlám či farbivám. Keď sa na obale tieto látky nachádzajú, radšej ich položte späť na pult. Nespĺňajú totiž žiadnu z podmienok a rozhodne nie ani tú ,,zdravú“.
Okrem takto spracovaného ovocia môžu zdravé detské sladkosti vyzerať aj ako ovocné kaše. Banán s avokádom, jablkom, či jablko s mrkvou? Možností je naozaj neúrekom!
Orechy, s ktorými nič nepokazíte
Ďalšou alternatívou zdravých maškŕt sú aj orechy. Či už preferujete klasické vlašské, arašidy alebo lieskovce, prípadne máte radšej exotickejšie druhy, ako napríklad makadamové, určite nimi nešliapnete vedľa. Samozrejme, nie všetky orechy je rozumné konzumovať vo väčšom množstve, hoci sú obsahom takzvaných zdravých tukov.
Rovnako však aj orechy nájdete v rôznych variáciách. V čokoláde, mede, karameli... V tomto prípade sa však už o prívlastku ,,zdravé“ veľmi rozprávať nemôžeme. Ak už ale orechy nechcete jesť surové, môžete siahnuť aj po tých v čokoláde. Vyberajte si však horkú s čo najvyššími percentami.
Maškrty pre deti bez pridaného cukru
Odnaučiť deti od sladkostí je niekedy naozaj nesplniteľná misia. Malé deti totiž všetko sladké zbožňujú. Ak ich ale naozaj chcete prinútiť, aby svoju chuť na sladké zahnali niečím, čo im neskazí zuby, skúste sa zamerať na viacero faktorov.
Veľa rodičov pri príprave desiaty do školy apelujú, aby bolo ovocie a zelenina pekné na pohľad. To však na všetky deti rozhodne nezaberá. Zdravé sladkosti do školy či škôlky však môžu zahŕňať práve spomínané ovocné kože, ktoré deti zbožňujú, sušené ovocie, orechy či proteínovú tyčinku.
Ak ste sa ale ani pri tomto nestretli s pochopením, môžete vyskúšať aj obľúbené ,,chuťovky“. Pripravte im lahodné lievance, palacinky, vafle či muffiny, ibaže zdravšie! Základom je klasickú múku nahradiť napríklad špaldovou či pomletými vlašskými orechami. Namiesto rôznych čokoládových nátierok či lekvárov siahnite po ovocí a kvalitnom arašidovom masle. Klasický cukor nahraďte zdravým sladidlom či kokosovým cukrom.
Proteínové tyčinky nielen pre športovcov
V prípade, že sa potrebujete rýchlo zasýtiť, dobiť energiu alebo vás len prepadla obrovská chuť na sladké, skúste siahnuť po proteínových tyčinkách. Pochutná si na nich naozaj každý a dnes na pultoch supermarketov nájdeme desiatky, ba až stovky druhov a príchutí. Nič však nie je také jednoduché, ako sa zdá, a aj pri nich sa musíte mať na pozore. Aby ste naozaj siahli len po tej najkvalitnejšej a najzdravšej alternatíve, sledujte pomer nutričných hodnôt.
Najdôležitejším ukazovateľom je pomer a zdroj bielkovín. Kúpte si tie, ktoré majú čo najvyšší podiel živočíšnych bielkovín oproti sacharidom a tukom.
Vplyv rafinovaného cukru na zdravie
Nežiaducim účinkom nezdravého maškrtenia je nielen obezita či cukrovka. Rafinovaný cukor nám zaženie chuť na sladké a dodá rýchlu energiu, ktorá nás však vyčerpá ešte viac. Po vyprchaní cukru sa nám nechce nič robiť, sme viac unavení ako fyzicky, tak aj psychicky. Nebezpečenstvo číha aj v závislosti. Áno, aj cukor je svojím spôsobom droga a telo si naň veľmi ľahko a rýchlo zvyká.
Okrem cukru dbajte aj na to, aby vaše zdravé maškrty mali vyvážené aj ostatné makro a mikroživiny. Teda tuky a sacharidy by nemali priveľmi prevažovať nad bielkovinami či vlákninou. To isté platí aj pre vitamíny a minerály. Vyvážená strava je nielen zdravá, ale pomáha pri fyzickej aj psychickej rovnováhe, k správnemu fungovaniu organizmu, ku kvalitnému spánku aj peknej postave.