Orechy síce vydržia dlho, avšak ak ich neskladujeme správne, odrazí sa to na ich kvalite i chuti. Poradíme vám, ako na ich správne skladovanie.
Orechy vydržia čerstvé až 8 mesiacov
Za predpokladu, že sú správne uskladnené. Sušené ovocie a orechy vydržia obvykle čerstvé tri až osem mesiacov. Na ich trvanlivosť vplývajú teplota miestnosti, vlhkosť, spôsob skladovania či vystavenie slnečnému žiareniu. Taktiež treba brať do úvahy, či ste ich už predtým otvorili, alebo sú stále v pôvodnom obale bez prístupu vzduchu. Tak ako pri mlieku, aj pri orechoch platí, že po otvorení sa skracuje trvanlivosť.
Zásady pre skladovanie všetkých orechov
Základ je umiestniť ich na suché a tmavé miesto. Optimálna teplota je 15 – 25 stupňov Celzia. Obyčajne je to špajza alebo pivnica. Čo sa týka pivnice, treba byť opatrný, pretože v niektorých pivniciach môže byť vzduch až príliš vlhký. Potraviny, ako ovocie a zelenina sa v nej rýchlo pokazia a vytvorí sa na nich pleseň.
Platí to aj o orechoch. Stačí, že zle utesníte fľašu a na orechoch sa vytvorí nezdravá vrstva plesne. Ak chcete, aby vydržali čo najdlhšie, na prvom mieste je nájsť obal alebo fľašu, ktoré neprepúšťajú žiadny vzduch. Odporúčame použiť vzduchotesné vrecká a vákuovačku. Takto zabalené ich môžete uložiť do špajze, pivnice alebo chladničky.
Mrazenie orechov uberá na kvalite
Orechy je možné uskladniť aj v mrazničke. Stačí ich správne zabaliť a vydržia aj niečo cez rok. Odporúčame vám ich rozdeliť do niekoľkých menších vreciek. Ako iste viete, ak už raz niečo rozmrazíte, nemalo by sa to znova zamraziť.
Pozor si treba dať aj na samotné rozmrazovanie, ktoré by malo byť pomalé. Vrecká stačí vybrať z mrazničky a izbová teplota sa už o všetko postará. Určite orechy neponárajte do horúcej vody, pretože by mohli zmäknúť. Zlá voľba je aj rozmrazovanie v teplovzdušnej rúre či mikrovlnke. Pokiaľ plánujete piecť orechový koláč, vyberte ich z mrazničky deň vopred.
Na jednej strane je skvelé, že orechy vám takto vydržia viac ako rok, no zamrazené orechy nechutia tak dobre. Za tento dlhý čas stratia na svojej jedinečnej chuti a aróme. Tak je to v podstate so všetkými potravinami – najlepšie chutia čerstvé. Nevýhodou môže byť aj to, že vám zaberú veľa miesta v mrazničke. Ak však máte zvlášť mraziaci box, bola by škoda nevyužiť ho.
Skladovanie orechov v škrupinke
Či už ide o vlašské orechy, pistácie, arašidy či lieskovce, ak ich kúpite v škrupinke, zachovajú si svoju kvalitu, chuť a vôňu. Nemusíte ich vákuovať ani mraziť. Ideálnou voľbou je textilné vrecko. Veľa ľudí si kupuje očistené orechy, avšak tie nie sú také chutné, ako keď sú čerstvo rozlúsknuté. Aj v tomto prípade vydržia jeden až dva roky.
Poznáte suché zaváranie?
Mnohým gazdinkám sa osvedčilo aj zaváranie orechov nasucho. Postup zvládne aj začiatočník. Ako na to?
- Zaváraninové poháre vysterilizujte pod horúcou vodou a nechajte ich vyschnúť hore dnom.
- Keď sú poháre úplne suché, naplňte ich orechmi podľa vášho výberu a poriadne ich uzatvorte.
- Hrniec naplňte vodou a vložte doň poháre s orechmi. Voda by mala mať minimálne 80 stupňov.
- Nechajte ich vrieť približne päť až sedem minút a hotovo. Orechy teraz môžete presunúť do špajze. Pokiaľ ich hneď nezmaškrtíte, ich trvanlivosť bude niekoľko rokov.
Recept na orechy v mede
Ak si radi pochutnávate na niečom sladkom, pripravte si dobrotu v podobe orechov naložených v mede. V tejto verzii chutia skvelo všetky druhy. Postup je jednoduchý.
- Ak sa chcete zbaviť horkej chuti, orechy sparte a odstráňte z nich šupku (najmä mandle).
- Jadrá orechov nasekajte alebo ich nechajte v celku a vložte do skleneného pohára.
- Zalejte ich medom. Ak je stuhnutý, roztopte ho na miernom plameni.
- Pokiaľ ste použili horúci med, pohár po zatvorení otočte hore dnom.
Konzervovanie soľou
Milovníci slaných dobrôt si môžu zakonzervovať orechy v soli. Orechy v škrupine stačí hodiť do pohára a nasypať na ne vrstvu soli s hoblinami. Takto ich navrstvite, až kým nebude pohár plný. Nakoniec ich uskladnite v suchej a tmavej špajzi.
Zatuchnuté vlašské orechy nekonzumujte
Trvanlivosť rôznych druhov orechov závisí od obsahu polynenasýtených mastných kyselín (PUFA). Čím viac PUFA majú, tým skôr môžu zoxidovať a zatuchnúť. Ide o vlašské orechy, para orechy či arašidy. Najmenej PUFA majú makadamové orechy, kešu či lieskovce.
Túto nepríjemnú zmenu orechov odhalíme pomocou chuti, ktorá je nahorklá a pomerne trpká, mení sa však aj vôňa. Tá nám pripomína plasty či klasický lak na nechty.
Problém tuchnutia orechov však samozrejme priamo súvisí aj so spôsobom skladovania a riziko rastie, ak orechy skladujeme na teplom mieste s vyšším prístupom vzduchu.
Najdôležitejšou otázkou zostáva, či sú zatuchnuté orechy bezpečné na konzumáciu. Ak ste jeden takýto orech ochutnali, potom sa nemusíte báť žiadnych zdravotných ťažkostí. Problémom je však pravidelná konzumácia väčšieho množstva takýchto orechov.