Najmä v období septembra a októbra prichádza na rad obľúbený zber chutných a zdravých vlašských orechov, na ktorých si tak radi pochutíme. Avšak, nie každý rok je úroda žičlivá a prajná, a niekedy sa stretneme aj so zatuchnutými, plesnivými, červivými či inak znehodnotenými orechmi. Ako rozoznať zdravé plody orecha od tých napadnutých plesňou? Prečo orechy plesnivejú a aké riziká hrozia pri ich konzumácii?
Čo zapríčiňuje plesnivenie orechov?
Napadnutie orechov plesňami môže mať viacero príčin. Zelená šupka obaľujúca orech začína pomaly odhnívať. Tento príliš dlho hnijúci obal na orechu najčastejšie spôsobuje jeho znehodnotenie a vznik plesne. Tým pádom sa pleseň v dôsledku rastu a množenia plesňových organizmov naďalej rozrastá a napáda jadro plodu.
Plesnivenie orechov zapríčiňujú aj rôzne prírodné faktory, ako napríklad vlhkosť, príliš vysoké teploty, nedostatočná cirkulácia vzduchu, alebo dôsledok kontaminácie z vonkajšieho prostredia, kedy sa bunky plesne začnú množiť aj na povrchu orechov.
Ako rozoznať pokazené plesnivé orechy od zdravých?
Čo má najväčší vplyv na znehodnotenie vlašských orechov? Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sú skladované, tým skôr ich zdraviu prospešné tuky – nenasýtené mastné kyseliny, oxidujú. To znamená, že ich pôvodná štruktúra sa zmení na škodlivú.
Čo sa týka plesne, na škrupinách ju nemusí byť hneď vidno a na prvý pohľad môže orech vyzerať veľmi zdravo. Avšak pri rozlúsknutí pleseň jasne vidno, väčšinou ako jemné chumáče bielych chĺpkov. Ak sa na orechu objaví pavučina, zbystrite pozornosť. Je viac než pravdepodobné, že ide o znak plesne.
Takto napadnutý orech stráca svoj prirodzený lesk a sú na ňom viditeľné škvrny či povlaky. V takomto prípade, sa pleseň rozšírila až do samotného jadra orecha.
O ich kvalite vám veľa napovie aj vôňa, ktorá býva nepríjemná a zatuchnutá. A takisto aj chuť, ktorá môže byť horká, kyslá alebo sa inak vymykať normálu. Toxické orechy sa často vyskytujú aj na trhoviskách a v obchodoch. Sú to orechy, ktoré sú nejakým spôsobom poznačené, napríklad drobnými náznakmi pavučín, nevábivým povlakom alebo mokvajúcimi deformáciami. No, poškodiť ich môžu aj parazity, roztoče či nesprávne skladovanie.
A čo v prípade, ak sa pleseň nachádza len na škrupine? Ak pleseň naozaj neprenikla do samotného jadra orecha, môže sa poškodená časť odstrániť a zvyšok konzumovať. Treba však dôkladne zvážiť rozsah plesne a radšej by ste sa im mali úplne vyhnúť, ak trpíte alergiou na plesne alebo máte oslabený imunitný systém.
Zdravé orechy vyzerajú takto ...
Ak nabudúce budete zbierať alebo nakupovať orechy, zamerajte sa na nasledovné detaily:
- na jadre orechov by nemali byť žiadne viditeľné škvrny, bodky ani vrásky,
- vyhnite sa orechom, ktoré sú miestami sfarbené na žlto, pravdepodobne pôjde o oxidované orechy,
- všimnite si ich farbu, na pohľad by mali mať prirodzenú lesklú farbu a zdravú štruktúru,
- vyhýbajte sa orechom v supermarketoch, ktoré sa nepredávajú v šupke, vo väčšine prípadov sú staré a pokazené.
Konzumácia plesnivých vlašských orechov
Akokoľvek poškodeným, starým, či zoxidovaným orechom sa treba jednoznačne vyhýbať. Orechy, ktoré sú napadnuté plesňou, je veľmi zdraviu nebezpečné konzumovať. Obsahujú totiž množstvo škodlivých toxínov a kontaminovaných baktérií, ktoré môžu vyvolať rôzne alergické reakcie ako svrbenie, vyrážky či dýchacie ťažkosti. V niektorých prípadoch spôsobujú až otravu jedlom alebo iné gastrointestinálne ťažkosti.
Čierne orechy
Určite ste sa už aj vy stretli s čiernymi orechovými plodmi. Takéto sčernenie orechov sa odbornejšie nazýva aj ako tzv. bakterióza orecha. Na jej vzniku sa podieľa najmä vlhké prostredie a veľmi vysoké teploty, no spôsobuje ju aj dobre známy škodca vrtivka orechová.
A čo konzumácia takýchto orechov? V prvom rade je dobré vždy skontrolovať jadro, pretože môže sa stať, že larva vrtivky napadla len šupku plodu a jadro ostalo zdravé. Ak však je jadro nejako poškodené alebo sa vymyká normálu, odporúčame sa konzumácii takýchto orechov radšej vyhnúť.
Ako chrániť orechy pred plesňami?
Čo robiť, ak natrafíte na orechy postihnuté plesňou? V prvom rade je vždy dobré skontrolovať rozsah plesne či iného poškodenia. Ak ostalo vnútro jadra čisté, môžete odstrániť poškodené oblasti a zdravý zvyšok konzumovať. Je však dôležité, aby na orechu naozaj neostali žiadne známky plesne.
Dôkladne prekontrolujte a pretrieďte aj ostatné orechy, ktoré sa vám zdajú nejakým spôsobom poznačené a oddeľte ich od zdravých, aby sa na ne nepreniesla nákaza. Pred samotnou manipuláciou aj po nej si nezabudnite dôkladne umyť ruky. Vytriedené a zdravé orechy následne skladujte ideálne na suchom a chladnom mieste v dobre uzavretom obale alebo nádobe. Vhodná teplota pre skladovanie vlašských orechov 3 až 0 °C pri minimálnej vlhkosti.
Umývanie plesne na orechoch
Natrafili ste na orechy napadnuté plesňou? Ako sa jej zbaviť? Rozmýšľate nad umytím plesne z orechov? V žiadnom prípade. Aj keď sa možno zdá, že umytím orechov pleseň zlikvidujeme, tá už dávno mohla preniknúť až do vnútornej štruktúry orecha.
Navyše, nebezpečných toxínov ukrytých v jadre plodu sa aj tak nezbavíte. Neohrozujte zbytočne svoje zdravie, a ak je to možné dajte si vždy len čerstvé, nepoškodené oriešky, ktoré vám dodajú energiu.
Červivé orechy
Natrafiť na orechy plné červov, určite nie je nič príjemné. Aj za týmto znehodnotením stojí malý veľký škodca menom vrtivka orechová. Červivé orechy predstavujú veľmi nepríjemný jav pre každého pestovateľa. V takýchto plodoch už často prebieha aj rozsiahla hnilobná infekcia, ktorá môže napádať aj ostatné. Preto je dôležité ohradiť sa ochrannými opatreniami čo najskôr.
Proti lietajúcemu hmyzu pomôže, keď pod strom rozprestriete fóliu. Vytvoríte tým mechanickú bariéru proti vyletujúcim muchám. Takisto, veľkú službu vám urobí postrek s prípravkami na báze entomopatogénych húb, ktorým postriekate pôdu pod stromom. Toto opatrenie zničí kukly škodcov v pôde a vy sa tak môžete tešiť na zdravú orechovú úrodu.