O orechoch vieme, že majú priaznivé účinky na mozog a srdce a dnes sa pozrieme bližšie na pistácie. Možno sa budete čudovať, ale nie sú to tak celkom orechy.
Čo sa v nich ukrýva a prečo by ste ich mali čo najskôr zaradiť do vášho jedálnička?
Ako rastú pistácie a odkiaľ pochádzajú?
Pistácie síce rastú na strome podobne ako lieskovce, vlašské orechy či mandle, no ide o jadierka ovocia z pistáciovníka. Najznámejším druhom je pistácia pravá – subtropický opadavý strom, ktorý dorastá do výšky 3 až 9 metrov.
Pistáciovník je typický sivou kôrou, dlhými oválnymi listami a strapcovými červenými kvetmi. Z kvetov rastú kôstky elipsovitého tvaru. Na začiatku zrenia sú dužinaté a neskôr sa menia na škrupinu, ktorá praskne a môžeme vidieť zelené semienko v hnedej šupke.
Kolískou pistáciovníka je Blízky Východ a Stredná Ázia. V priebehu rokov sa rozšírili aj do Európy, Ameriky, sever Afriky a do Austrálie. Medzi najväčších producentov patria tieto krajiny:
- USA,
- Irán,
- Turecko,
- Sýria,
- Čína,
- Španielsko
- a Grécko.
Pestovanie, starostlivosť a zber pistácií
Pistáciovník nie je náročná rastlina na pestovanie – pestuje sa na plantážach, nemá rád vysokú vlhkosť a príliš kyslú pôdu. Neprospieva mu chlad, ale teplá klíma. Môže sa dožiť až 300 rokov.
Mladý strom pistácie nevyprodukuje extra veľké množstvo plodov, najbohatšiu úrodu obvykle prináša až po 20 rokoch. Keďže stromy plodia v dvojročných cykloch, objem úrody sa v priebehu rokov mení. Z jedného pistáciovníka získate každé dva roky približne 50 kg pistácií.
Na menších plantážach sa zbierajú buď priamo spod stromu po opadnutí alebo sa zhadzujú pomocou palice rovnako ako vlašské orechy. Následne sa uskladnia v ľanových vreciach.
Na veľkých plantážach sa na zber využívajú špeciálne vozíky. Vozík príde priamo pod korunu stromu, roztiahne plachu, pohyblivým ramenom zatrasie kmeňom stromu a spadnuté orechy sa odvezú na spracovanie. Pracovníci očistia pistácie od hrubých častí i nečistôt a presunú ich do sušiarne.
Spracovanie plodov po zbere
Pistácie nie sú vo svojom prirodzenom stave slané, ako keď si ich kúpite v obchode. Keď sú čisté a vysušené, varia sa v osolenej vode približne 15 minút. Následne ich pracovníci potravinárskeho priemyslu presunú do pece, kde pobudnú ďalších 10 minút a potom chladnú na čerstvom vzduchu.
Nutričné hodnoty a obsah histamínu v pistáciách
Pistácie patria spolu s ostatnými orechmi medzi vysoko kalorické potraviny. Množstvo 100 gramov nesolených a nepražených pistácií v sebe ukrýva okolo 560 kalórií. Priemyselne ochutené sú ešte väčšia kalorická bomba, preto je najlepšie konzumovať ich v prirodzenom stave. Sú plné živín, no netreba to s nimi preháňať, pretože z 50 % ich tvoria tuky.
Reč je o mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselinách, ktoré spadajú do kategórie zdravých tukov. Pistácie sú bohaté na dôležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Okrem toho obsahujú:
- prevažne zložené sacharidy,
- vlákninu,
- bielkoviny (cca 20 g na 1 porciu /100 g/),
- vitamíny B6, B1 a B3),
- vitamín C,
- antioxidanty, ako betakarotén, luteín, zeaxantín a betakarotén,
- draslík, mangán, vápnik, horčík, železo, fosfor a iné minerály.
Obsah histamínu v pistáciách je minimálny, takže by mali byť dobrou súčasťou antihistamínovej diéty. Treba si uvedomiť, že každý histaminik je jedinečný a má rôzne spúšťače uvoľňovania histamínu. V pistáciách sa však nachádza histidín – hormón podieľajúci sa na tvorbe histamínu. Ak trpíte histamínovou intoleranciou, konzultujte výber potravín so svojím lekárom.
Pistácie a ich liečivé účinky
Pistácie nie sú len chutným snackom k filmu, ale tiež výborným zdrojom živín, ktoré udržujú zdravé srdce a trávenie a taktiež pomáhajú pri chudnutí. Zaujímavosťou je, že účinky týchto zelených semien ľudia pravdepodobne poznali už pred 300 000 rokmi. Prinášame vám niekoľko vedecky dokázateľných zdravotných účinkoch pistácií:
Zdravé srdce, zrak a protirakovinové účinky
Antioxidanty v pistáciách sú životne dôležité pre správne fungovanie organizmu. Zabraňujú poškodeniu buniek a majú protirakovinové účinky. O pistáciách je známe, že spomedzi ostatných orechov a semien sú najbohatšie na antioxidanty. Luteín a zeaxantín sú esenciálne pre zdravie očí. Chránia zrak pred poškodením spôsobeným modrým svetlom a zabraňujú degenerácii makuly, ktorá vedie k čiastočnej alebo úplnej strate zraku.
Na zrak pozitívne vplývajú aj karotenoidy, konkrétne betakarotén, ktorý tiež udržuje zdravú pokožku. Pistácie v sebe ukrývajú dve z najdôležitejších skupín antioxidantov – tokoferoly a polyfenoly. Chránia pred rakovinou a srdcovými ochoreniami.
Melatonín pre lepší spánok
Pistácie sú tiež prirodzeným zdrojom melatonínu – hormónu, ktorý dáva telu signál, že je čas ísť spať. Nedostatok melatonínu vedie k nespavosti a poruchám spánku. Ak si pravidelne každý večer pred spánkom doprajete hrsť pistácií, môžete spozorovať jemné zmeny v zaspávaní a prebúdzaní.
Štúdia z roku 2014 ukázala, že 100-gramová porcia lúpaných pistácií obsahuje približne 23 gramov melatonínu. Na presné potvrdenie množstva melatonínu v pistáciách sú potrebné ďalšie podrobné štúdie.
Pistácie pre krajšiu pleť
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sa pistácie považujú sa dobrý prostriedok na spomalenie starnutia. Na zabránenie vzniku jemných vrások a línií nestačia len anti-aging krémy a séra. Pokožke môžete dopriať výživu aj zvnútra konzumáciou pistácií.
Antioxidanty eliminujú voľné radikály, ktoré sú jednou z príčin predčasného starnutia. Za omladzujúce účinky je čiastočne zodpovedná aj meď. Je dôležitá pre správny vývin kostí, tvorbu červených krviniek a podieľa sa aj na produkcii kolagénu. Optimálna hladina kolagénu udržiava krásne vlasy, nechty a pokožku. Pokiaľ si potrpíte na váš zovňajšok a svieži vzhľad pleti, zaraďte do jedálnička pistácie.
Trápia vás svalové kŕče či celkové napätie? Pistácie sú plné vitamínu B!
Obsiahnutý draslík v pistáciách podporuje správne fungovanie nervového systému a svalstva. Pokiaľ sa v noci často prebúdzate na kŕče v nohách alebo rukách, vyskúšajte jesť pistácie. Kŕče sú zvyčajne dôsledkom nedostatku vitamínu B6. Okrem toho, že tento vitamín uvoľňuje napätie v svaloch, zlepšuje tiež náladu a podporuje imunitný systém.
Pistácie a cukrovka – skvelá pochúťka pre diabetikov
Napriek tomu, že pistácie majú vyšší obsah sacharidov ako väčšina orechov, majú nízky glykemický index, čo je priaznivé pre ľudí trpiacich cukrovkou. Niekoľko štúdií ukázalo, že konzumácia pistácií podporuje zdravú hladinu cukru v krvi. Samozrejme, chce to pravidelnosť, konzistentnosť a žiadne tajné mašrktenie priemyselne spracovaných cukroviniek. Len tak môžete spozorovať výsledky.
Top potravina pre športovcov
Kvôli vysokému obsahu bielkovín (20 g na 100 g) sú pistácie obľúbenou potravinou fitness nadšencov. Obsahujú aj aminokyseliny, ktoré sú základným stavebným kameňom bielkovín.
Pistácie okamžite zaženú hlad a zasýtia vás na dlhší čas. Môže za to vysoký obsah vlákniny, ktorá zároveň podporuje zdravé trávenie, črevnú mikroflóru a pomáha pri zápche.
Prirodzený spôsob zníženia cholesterolu
Pistácie môžu znížiť riziko srdcových ochorení rôznymi spôsobmi. Obsahujú fytosteroly, ktoré znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu. Staršia 4-týždňová štúdia ukázala, že ľudia trpiaci vysokým cholesterolom, ktorí denne konzumovali pistácie, mali na konci výskumu o 9 % nižší cholesterol.
Pistácie v tehotenstve a počas dojčenia
Tehotenstvo nie je prekážkou v konzumácii pistácií, priaznivo môžu ovplyvniť vývin bábätka. Samozrejme, jedzte ich s mierou. Pri nakupovaní si dajte pozor na tmavé pistácie, môže ísť o napadnutie plesňou a tá je nebezpečná pre plod.
Denná odporúčaná dávka je jedna hrsť. Siahnite radšej po nesolených, tie sú počas tehotenstva vhodnejšie. Pistácie nie sú prekážkou ani počas dojčenia, avšak jedzte ich pomenej a sledujte, či u bábätka nedošlo k alergickej reakcii.
Pistácie a deti – môžu ich jesť?
Určite áno. Opäť odporúčame nepražené a nesolené pistácie. Podporujú vývin detského mozgu, správne trávenie a imunitu. Deti od 3 do 15 rokov môžu denne zjesť 15 až 40 pistácií. Pokiaľ máte malé dieťa, odporúčame pomlieť ich najemno a pridať do jedla. Tento spôsob je lepší z hľadiska bezpečnosti, pretože dieťa by sa mohlo celým orechom zadusiť.
Ako konzumovať pistácie?
Ako vám len chutí! Môžete ich chrumkať len tak na posedenie, pridať ich do zeleninových šalátov alebo použiť do dezertov. Výborne chutia aj v raňajkovej ovsenej kaši, smoothie či v domácej zmrzline. A povieme vám, že chutí oveľa lepšie ako zmrzlina z obchodu.
Ak radi varíte a pečiete, môžete si doma pripraviť pistácie namočené v čokoláde. Biela, horká alebo mliečna? Každá kombinácia chutí skvele! Pistácie sa tešia obľube aj v talianskej a indickej kuchyni. Pridávajú sa do omáčok na zahustenie. Stačí ich rozmixovať spolu s vodou a krémová lahodná omáčka je hotová.