- Píniové orechy sa pestujú na strome
- Kde sa pestujú?
- Náročný zber = vyššia cena píniových orechov
- Odporúčaná denná dávka aj v tehotenstve
- Nutričné hodnoty píniových orechov
- Alergia na píniové orechy
- Píniové orechy pri chudnutí - kde ich kúpiť?
- Ako skladovať píniové orechy?
- Najlepšie recepty s píniovými orechmi
Ak patríte medzi milovníkov orieškov, s tými píniovými ste sa už pravdepodobne stretli. Pravdou však je, že mnohí ešte šťastie ochutnať ich nemali. Ťažko sa totiž zháňajú a ich cena je pomerne vysoká. Nie je to tak však len pre nič za nič. Prezradíme si, čím sú píniové orechy také výnimočné, prečo by ste ich mali zaradiť do jedálnička a aj spôsob, akým si ich môžete pridať do vašich obľúbených jedál.
Píniové orechy sa pestujú na strome
Málokto vie, že píniový orech je vo svojej podstate plodom borovice. Presnejšie ide o jedlé semeno pestované prevažne v Spojených štátoch a Ázii, hoci svoje zastúpenie má aj v Európe. Prvé zmienky o pestovaní a konzumácii píniových orechov siahajú do obdobia asi 3 000 rokov pred naším letopočtom, keď sa o nich zmieňujú grécki filozofi a básnici. Boli tiež obľúbenou pochúťkou rímskych vojakov v čase imperialistických chúťok.
Každý píniový orech je iný. Európske sú skôr dlhé a štíhle, ázijské zasa kratšie a robustnejšie. Najväčšie píniové orechy pochádzajú spravidla spoza veľkej mláky – Spojených štátov amerických.
Kde sa pestujú?
Mnohé zdroje uvádzajú ako pôvod píniových jadier Áziu. Práve východný kontinent patrí dnes medzi najlacnejších producentov a dovozcov orechov do celého sveta. Medzi najväčších pestovateľov z tejto oblasti sa radia Čína, Afganistan, Mongolsko a Južná Kórea. Vo svojej podstate sem môžeme zaradiť aj Rusko, hoci v tomto prípade ide o špecifický prípad, keďže sa píniové orechy pestujú v rámci celej krajiny.
Spomedzi európskych štátov sa darí píniovým boroviciam najviac v teplých oblastiach stredomoria – v Taliansku, Španielsku či Portugalsku. Nájsť ich môžeme aj na pomedzí Európy a Ázie, a síce v Turecku.
Na teplé – až extrémne teplé – oblasti sa borovice spoliehajú aj na americkom kontinente. Borovicové farmy sú vysadené prevažne v nevadskej a mexickej púšti.
Je zaujímavé, do akej miery sa dokážu píniové borovice prispôsobiť podmienkam, v ktorých rastú – od studenej Sibíri až po suché a prašné Mexiko. Pravdou je, že borovicové semená dokáže produkovať až 20 druhov borovíc. Tie najčastejšie zbierané však pochádzajú len zo šiestich z nich – borovice červenej, trpasličej, čínskej, sibírskej, himalájskej a kórejskej.
Druh borovice |
Tvar a veľkosť plodov |
Sfarbenie |
Výdatnosť plodenia |
Červená borovica |
Oválny |
Mliečne biela |
4 000 – 6000 orechov na 100 g |
Borovica trpasličia |
Trojuholníkový |
Žltá |
1 700 – 2 400 orechov na 100 g |
Borovica čínska |
Oválny |
Šedá a biela |
850 – 1 500 orechov na 100 g |
Borovica sibírska |
Trojuholníkový – dlhý |
Ivory |
800 – 1 200 orechov na 100 g |
Borovica himalájska |
Valcovitý |
Mliečne biela |
500 – 800 orechov na 100 g |
Borovica kórejská |
Trojuholníkový – dlhý |
Ivory |
550 – 750 orechov na 100 g |
Náročný zber = vyššia cena píniových orechov
Tu sa dostávame k základnému problému – prečo sú také drahé? Nuž, môžu za to dva základné faktory, a síce spôsob ich pestovania a zberu. Po vysadení stromu totiž trvá od 15 do 25 rokov, kým začne produkovať semená. Až trojnásobok času – úctyhodných 75 rokov – pritom zaberie čas potrebný na prvotriednu produkciu orechov. Neraz sa tak stáva, že zo stromov, ktoré vysadí jedna generácia farmárov, zbiera plody až tá ďalšia. Takéto borovice však patria medzi dlhoveké stromy a ak sa im vyhýbajú ochorenia či škodcovia, sú schopné sa dožiť viac ako 1 000 rokov.
Podstatné je, že semená borovice sa ukrývajú v šiškách, ktoré dozrievajú na konci leta a na jeseň. Celé to trvá asi 18 mesiacov, takže jeden strom neplodí ani raz do roka. Najväčším problémom pritom je, že semená sú pripravené na zber asi 10 dní pred roztvorením šišky, takže je problém sa k nim dostať.
Farmári sa v tomto prípade šikovne vynašli a uzavreté šišky zbierajú do vriec, v ktorých ich nechajú necelý mesiac preschnúť. Následne ich drvia a zdravé semená odoberajú ručne, čím predchádzajú nekonečnému rozbíjaniu tvrdého obalu.
Celý tento proces je však nesmierne náročný, zdĺhavý a nákladný. Tieto tri faktory sa preto podpisujú aj pod cenu píniových orechov na pultoch obchodov.
Odporúčaná denná dávka aj v tehotenstve
Určite ste už počuli o štúdiách, ktoré skúmali vplyv pravidelného prijímania orechov v potrave na ľudské zdravie. Holandskí vedci napríklad zistili, že tí, ktorí zjedia denne aspoň 10 gramov orechov, znižujú pravdepodobnosť vlastného úmrtia na srdcové ochorenia až o 47 %.
Vo všeobecnosti sa odporúča, aby prijal dospelý človek 20 – 30 gramov orechov denne. To predstavuje asi jednu priemernú hrsť, 30 arašidov či 25 mandlí. Takéto množstvo sa odporúča aj pri konzumácií píniových orechov. Dennú dávku by ste však nemali prekračovať.
Píniové oriešky si možno dopriať aj v tehotenstve. Vďaka obsahu kyseliny listovej a esenciálnych mastných kyselín totiž pozitívne ovplyvňujú vývoj mozgu dieťaťa.
Tieto orechy sú samozrejme vhodné aj pre deti, ktorým boli už v rámci príkrmov zavedené aj píniové orechy a neprejavila sa u nich alergická reakcia.
Nutričné hodnoty píniových orechov
Nie je žiadnym tajomstvom, že sa píniové orechy radia medzi najzdravšie orechy vôbec. Obsahujú množstvo minerálov prospešných pre zdravie srdca, kostí nervov a na správne nastavenie imunity. Nájdeme v nich napríklad mangán, železo a meď, ale aj vitamíny E a K a zdravé mastné kyseliny či mononasýtené tuky.
Vďaka širokému spektru zdraviu prospešných látok dokážu píniové orechy nielen udržať telo zdravé, ale aj mu dodať energiu, potlačiť chuť do jedla a pomôcť tak pri chudnutí.
V množstve 100 gramov prijmete do tela:
- energiu na úrovni 2 816 kJ (673 kcal)
- takmer 70 percent (68 gramov) z celého množstva orechov predstavujú tuky (nasýtené mastné kyseliny 5 gramov, mononenasýtené mastné kyseliny 19 gramov a polynenasýtené mastné kyseliny 21 g)
- 13 gramov sacharidov (z toho 4 gramy tvoria cukry)
- 4 gramy vlákniny
- 14 gramov bielkovín
- soli neobsahujú
Alergia na píniové orechy
Píniové orechy samozrejme nie sú jedovaté. Podobne, ako v prípade iných druhov orechov, aj pri tých píniových sa však môžete stretnúť s alergickou reakciou – i keď nie je taká častá.
S týmito orechmi sa však spája ešte niečo – „syndróm borovicových úst“. Po konzumácií píniových orieškov tak môžete mať pocit kovovej až trpkej či horkej pachuti v ústach. Tento stav by mal pretrvávať maximálne 48 hodín a odoznievať by mal postupne. I keď si nie sú doktori istí, čo presne tento stav spôsobuje, pre ľudí nie je nebezpečný.
Píniové orechy pri chudnutí - kde ich kúpiť?
Určite viete, že pri redukcii váhy je potrebné si dopriať všetkého s mierou. Iné to nie je ani v prípade orieškov. Pravdou však je, že píniové orechy vám v tomto smere môžu trochu dopomôcť. Po ich konzumácii sa v tele preukázateľne uvoľňuje cholecystokinín, teda hormón potláčajúci chuť do jedla.
Hladina tohto hormónu môže po zjedení píniových orieškov stúpnuť až o 60 %, pričom efekt je približne štvorhodinový.
Píniové orechy sú pre svoj náročný postup pri pestovaní, zbere a distribúcii pomerne ťažko dostupné. Nájsť ich však môžete v našej ponuke na portáli Nute.sk.
Najčastejšie si je možné tieto oriešky zakúpiť v surovom stave, teda v takzvanej podobe „natural“. Pridávať ich môžete do jogurtov, raňajkových cereálií či do varenia a pečenia. Obľúbené sú však aj pražené píniové orechy, a to či už solené alebo nesladené. Predstavujú príjemný snack kedykoľvek počas dňa.
Ako skladovať píniové orechy?
Skladovanie tohto druhu orieškov závisí aj od stavu, v akom si ich zakúpite. Vychádzajme však z najpravdepodobnejšej možnosti – doma máte píniové orechy bez škrupín. Tie majú pomerne veľkú tendenciu sa kaziť, a to najmä v teplom a vlhkom prostredí. Ak nedokážete orechy spracovať rýchlo, odporúčame vám skladovať ich na studenom mieste – ideálne v mrazničke alebo aspoň v chladničke. Ich životnosť tak dokážete niekoľkonásobne predĺžiť.
Najlepšie recepty s píniovými orechmi
Píniové orechy nemusíte jesť len samostatne. Existuje množstvo jednoduchých receptov, do ktorých ich môžete s pokojným svedomím pridať – dokonca si ich priamo pýtajú. Prinášame vám 2 jednoduché a veľmi obľúbené recepty.
Bazalkové pesto
Neoddeliteľná súčasť talianskej kuchyne. Načo si kupovať pesto v supermarkete, keď je také jednoduché pripraviť si ho doma?
Potrebné suroviny:
- 25 gramov čerstvej bazalky
- 50 gramov píniových orechov
- 75 ml – 150 ml olivového oleja (podľa požadovanej konzistencie)
- 1 strúčik cesnaku
- citrónová šťava
- štipka soli a čierneho korenia
Postup:
Bazalku natrhajte. Listy zbavte stoniek a spolu s orechmi ju rozsekajte v mixéri, prípadne rozdrvte v mažiari.
Pridajte olivový olej. Olej prilievajte postupne, aby ste mali zmes dostatočne hustú. Ďalej mixujte.
Rozmixovanú zmes ešte podľa potreby dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Naposledy rozmixujte.
Náš tip: Nezhohnali ste píniové oriešky a hľadáte ich náhradu do pesta? Vyskúšajte pridať arašídy.
Sušienky Pignoli
Možno ste o nich ešte nepočuli – ale je to škoda. Talianske marcipánové sušienky Pignoli sú skvelou voľbou ku káve aj na poobedné „mlsanie“.
Potrebné suroviny:
- 200 gramov marcipánu
- 110 gramov rastlinného oleja alebo tuku (napríklad kokosového oleja)
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka píniových orechov
- 1/2 hrnčeka cukru
- 3 polievkové lyžice rastlinného mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica amaretta (nie je potrebné)
Postup:
Rúru si nechajte predhriať na 170 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
Marcipán nakrájajte na kocky a spolu so soľou, kypriacim práškom do pečiva a polovicou cukra vložte do misy. Mixérom rozmixujte na jemnú suchú hmotu.
V druhej mise si vymiešajte tuk so zvyškom cuku. Biela zmes musí byť poriadne nadýchaná, miešanie by vám malo zabrať 3 – 5 minút.
Obsah oboch nádob spojte dokopy a opäť vymiešajte. Podľa chuti môžete pridať amaretto.
Lyžicou odoberajte časti cesta na jednotlivé sušienky. Vytvarujte guľôčku a následne na ňu mierne zatlačte. Sušienku z jednej strany namočte do mlieka a do priehlbiny pridajte píniové oriešky.
Pečte po dobu 10 – 15 stupňov. Pri pečení zvoľte spodný i horný ohrev. Ak máte rúru s ventilátorom, nechajte ho bežať. Pečte do momentu, kým nebudú mať sušienky zlatistú farbu.
Pred podávaním nechajte ešte niekoľko minút stuhnúť a vychladnúť na plechu.