Ovocie sa dá spracovávať na všelijaké spôsoby, aby ste si porciu vitamínov vedeli vychutnať aj mimo letnej sezóny. Ak už teda máte pivnicu plnú lekvárov a zaváranín či mrazničku po okraj preplnenú mrazeným ovocím, skúste si pripraviť chutné, domáce a najmä zdravé sladkosti pre veľkých aj malých.
Ako vyrobiť ovocné kože?
Ovocné kože sa stali v posledných rokoch veľmi populárnymi. Ich prednosťou je jednoduché spracovanie a fakt, že si ich pohodlne a ľahko pripravíte aj doma. Ide vlastne o rozmixované ovocie, z ktorého uvaríte pyré a následne pyré vysušíte v sušičke alebo rúre. Po procese sušenia sa z neho stáva hmota podobná koži, vďaka čomu dostala táto maškrta aj pomenovanie.
Môžete si ju nastrihať, vytvoriť ovocné rolky či jednoducho nakrájať a následne odložiť na neurčito. Chutí výborne a neohrnú nad ňou nos deti ani dospelí.
Ovocná koža zo sliviek, marhúľ či jabĺk
Veľkou výhodou ovocných koží je, že sa dajú pripraviť z akéhokoľvek ovocia. Veľmi obľúbená je ovocná koža z jabĺk, hrušiek či banánov. Banán sa zároveň stáva aj, tak-povediac, základnou surovinou pri spracovaní ovocnej kože. Vďaka nemu totiž zmes zhustne. Nie je to však pravidlo a môžete si ju urobiť aj bez banánu. Nemusíte sa dokonca ani obmedzovať iba na jeden druh ovocia, pokojne si môžete pripraviť vitamínovú bombu, ktorá bude zahŕňať rôzne druhy. Či už teda bude vaša ovocná koža tradičná slivková, marhuľová alebo ríbezľová, alebo exotická ananásová, kokosová či mangová, nikdy nešliapnete vedľa.
Nie je to však iba o vybraných druhoch ovocia. Do ovocnej kože môžete dať naozaj hocičo. Strúhaný kokos, orechy, čokoládu, mak, prípadne ju dochutiť škoricou, vanilkou či zázvorom. Napriek prívlastku ovocné môžete pokojne do ovocnej zmesi pridať aj zeleninu – napríklad mrkvu, a bylinky – mätu či medovku.
Zloženie ovocnej kože bez pridaného cukru
Dnes sa ovocné kože dajú kúpiť aj v bežných obchodoch. Niektoré ponúkajú naozaj stopercentnú prírodnú bio kvalitu, v iných nájdete aj pridané konzervanty, farbivá či iné chemické látky. Takýmto pochúťkam sa radšej vyhnite, a ak si nie ste istí, urobte si ju sami doma. V tomto prípade viete regulovať nielen samotné suroviny, ale aj cukor. Ten však radšej nahraďte medom. Ak sa vám, naopak, zdá pripravená zmes príliš sladká, môžete ju doplniť citrónovou šťavou.
Zdravá sladkosť pre deti aj vegánov
Tieto pochúťky sa stali verným pomocníkom najmä pre mamičky a ich deti. Slúžia ako chutná náhrada nezdravých sladkostí a sú plné vitamínov a minerálov. Obľúbené sú aj vďaka svojej praktickosti. Môžete ich mať po ruke kedykoľvek a kdekoľvek. Na ihrisku, prechádzke či po ceste do školy vám v malej miske nezaberajú veľa priestoru a doprajú vám chvíľku zdravého a sladkého osvieženia. Ovocné kože pre deti tak predstavujú rýchly a zdravý príjem potrebných látok pre imunitu a zaženú chuť na sladké.
Obľúbili si ich však aj dospelí a stali sa súčasťou mnohých domácností. Vďaka tomu, že ide naozaj o prírodné zloženie, sú vhodné aj pre vegánov. Zúfať nemusia ani ľudia, ktorí obľubujú RAW stravu. Ovocná koža sa dá pripraviť aj bez varenia. Ovocie stačí len odšťaviť či rozmixovať a dať vysušiť.
Ako skladovať ovocné kože?
Ovocné kože a ich uskladnenie nepredstavuje žiadnu alchýmiu. Jednoducho ju stačí uzavrieť do nádoby. Treba si však dať pozor na to, že má tendenciu vysychať od krajov. V takom prípade stačí kožu len poobstrihávať, aby vám ostala len elastická časť. To však neznamená, že zoschnuté okraje nie sú určené na jedenie. Stávajú sa z nich vynikajúce ovocné čipsy, ktoré môžete pokojne konzumovať. Záleží len od vašich chutí a preferencií.
Výroba ovocnej kože v sušičke i bez nej
Ak siahnete po bobuľovitom ovocí, môžete naraziť aj na semienka a jadierka. V takomto prípade po prevarení ovocie prepasírujte, aby vám v koži neprekážali. Podobne je to so šupkami. Môžete ich pri spracovaní využiť, ale tiež nemusíte. Pri niektorých druhoch ovocia môže šupka spôsobiť, že bude koža príliš kyslá. V takom prípade ovocie buď ošúpte, alebo zmes následne oslaďte medom.
A ak doma nemáte sušičku alebo rúru potrebujete využiť na prípravu obeda, stačí kožu nechať v lete na slnku. Jednoducho plech položíte na balkón, terasu či priamo na záhradu a slniečko sa o jej prípravu postará. Avšak, nezabudnite ju prikryť látkou alebo papierom na pečenie, aby si na nej nepochutnával namiesto vás hmyz.