,,Peanut butter & jelly“. Kedysi rozprávkové jedlo z amerických filmov, dnes súčasťou bežných domácností po celom svete. Obľúbenosť arašidového masla nie je a ani nebola tajomstvom a preto sa postupne začali maslá vyrábať aj z ďalších orechov. Dnes ich nájdete naozaj nespočetné množstvo od pistácií, cez kešu, až po semienka ako je sezam.
Kto vymyslel orechové maslá?
Všetko to začalo práve arašidovým maslom. Paradoxom je, že arašidy ani nepatria medzi orechy, ale medzi strukoviny. Avšak, pre laickú verejnosť sú a vždy boli orechami, a tak netrvalo príliš dlho, aby sa maslá začali vyrábať aj z ďalších orechov aj ,,neorechov“.
Jeho história siaha oveľa ďalej, než by sme si mohli myslieť. Prvé zmienky o arašidovom masle poukazujú na Aztékov a Inkov a datujú sa až 3000 rokov pred naším letopočtom. Prekvapivým zistením je teda aj to, že nepochádza z dnešných Spojených štátov amerických, ale práve z Južnej Ameriky. Jeho cesta bola síce s pribúdajúcimi rokmi aj prisťahovalcami miestami tŕnistá, sláva a obľúbenosť arašidového masla však pretrvala.
Arašidové maslo má dokonca aj svojho ,,otca“. Zásluhy si pripísal koncom 19. storočia chemik a farmaceut Marcellus Gilmore Edson, ktorý si arašidovú pastu nechal patentovať. Ešte väčšieho komerčného úspechu sa mu dostalo vďaka lekárovi menom John Harvey Kellogg, ktorý svoje arašidové maslo predpisoval pacientom, ktorí mali problémy s prijímaním tuhej stravy. Samozrejme, podoba Kellogovho arašidového masla bola rozdielna, než ako ju poznáme dnes, keďže využíval varené arašidy. Dnešné arašidové maslo sa podobá skôr Edsonovej arašidovej paste. Ten totiž, na rozdiel od Kelloga, využíval práve pražené arašidy, ktoré sú základom aj dnešných arašidových masiel.
Výroba orechového masla
Proces spracovania orechov do podoby masla je vždy rovnaký. Vďaka vysokému obsahu tukov sa totiž pri mixovaní stáva z orechov krém. Avšak, postupy môžu byť rôzne. Záleží to nielen od druhu orechov, ale aj od výrobcu. Niektoré oriešky, ako sú napríklad aj arašidy, sa pred mletím pražia. Iné, napríklad kešu, sú výborné aj čerstvé.
Spracovanie pri niektorých orechoch si vyžaduje aj lúpanie či varenie. Tak isto sa do nich môžu pridávať ďalšie látky, napríklad v podobe proteínu prípadne ďalších príchutí. Príprava takéhoto masla však vyžaduje čas. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie mletie prebieha, tým krémovejší výsledok docielime. Orechové maslá si môžete pripraviť pohodlne aj doma, avšak vyzbrojte sa trpezlivosťou, pretože takéto mletie môže trvať pokojne aj 12 hodín.
Popularita arašidového masla spôsobila ošiaľ nielen v USA, kde dokonca oslavuje aj svoj národný deň, ale aj v ostatných kútoch sveta. V našich končinách sa rozšírilo len nedávno, ale okamžite si získalo obľúbenosť a stalo sa základom mnohých domácností. Samozrejme, prispela k tomu nielen jeho skvelá chuť, ale aj množstvo výhod, ktoré ponúka...
Zdravé orechové maslá sú bez cukru
Tie najlepšie orechové maslá by vás v zložení nemali ničím prekvapiť, mali by byť teda bez umelých sladidiel či zbytočne dosladené s množstvom pridaného cukru. Ak si teda vyberiete správne, môžete si nielen skvelo pochutnať, ale dopriať telu aj množstvo zdraviu prospešných látok. Orieškové maslá totiž obsahujú veľa tzv. dobrých tukov. Vďaka obsahu mononenasýtených, polynenasýtených a esenciálnych mastných kyselín udržíte zdravé srdce, cievy aj mozog. Okrem toho poskytujú aj rýchlu energiu, kopec vitamínov, minerálov a antioxidantov, pomáhajú aj pri cukrovke a chutia jednoducho skvelo!
Ktoré je to najlepšie orechové maslo?
Orechové maslá sa stali také populárne, že neostalo len pri bežných lahodných krémoch. Vo všeobecnosti sa rozdeľujú na ,,smooth“ verziu – teda tie, ktoré sú jemné a redšie – a na ,,crunchy“ – obsahujú aj kúsky orechov a sú o niečo tuhšie. Avšak, v posledných rokoch toto rozdelenie obohatili ešte práškové orechové maslá, ktoré si pochvaľujú najmä ľudia na diéte. Obsahujú totiž menej tukov.
Zároveň však na trh prichádzajú aj orieškové maslá, ktoré sú s rôznymi príchuťami, na sladko aj na slano, obohatené o proteín... Kreativite sa naozaj medze nekladú a chuťovým pohárikom rovnako. Napriek tomu, že treba vyberať pozorne a sledovať ich zloženie, pri ich konzumácii určite nešliapnete vedľa. Môžete ich konzumovať len tak, s lyžičkou, s pečivom, pridávať ich do rôznych koláčov, dochutiť s nimi sladké raňajky či dokonca šaláty. To najlepšie orechové maslo si zvolíte vy sami - podľa vašej aktuálnej chute.
Slovenské orechové maslá aj pre deti
Ani naši výrobcovia sa nevyhýbajú ,,novodobým“ trendom. Vzrastajúca popularita orechových masiel podnietila aj vznik slovenských, domácich, kvalitných a chutných maslových dobrôt. Najrôznejšie príchute a najmä vysokú kvalitu ponúkajú napríklad značky Mixitella, Pure Nuts, Orieshock, Slowlandia či Infinuty.
V ich portfóliu nájdete maslá z najrôznejších druhov orechov, od arašidov, cez mandle až po kešu a pistácie. A dokonca aj také, ktoré ponúkajú niečo navyše – maslo so slaným aj klasickým karamelom, maslo dochutené kokosom, kakaom, čokoládou a omnoho viac.