Raňajky sú základom dňa. Nehovorí sa to nadarmo – naozaj to tak je! Mali by ste však vedieť, že klobásou či zavináčmi nič nevyriešite. Kvalitné raňajky by vám mali poskytnúť dostatok energie a živín na bezproblémové fungovanie počas dňa. Dobrou voľbou môžu byť müsli či granola. Aký je však medzi nimi rozdiel?
Pravidelne sa opakujúce prieskumy ukazujú nelichotivý trend. Približne polovica Slovákov vymieňa výživné raňajky za šálku kávy či čaju. To však nestačí. Výživná strava po prebudení je kľúčom k správnemu zvládnutiu dňa v škole či práci. Základom nie je jesť veľa, ale kvalitne. Poďme sa preto pozrieť na dve raňajkové alternatívy, ktoré by mal vyskúšať každý.
Čo je müsli?
Písal sa rok 1900, keď prišiel švajčiarsky lekár Maximillian Bircher-Benner s nápadom zaradiť do každodenného jedálnička zmes ovsených vločiek, orechov a ovocia. Stalo sa tak v jeho alpskom sanatóriu. Svojim pacientom začal podávať müsli ako súčasť liečby pred každým pokrmom a už po krátkom čase začal pozorovať pozitívny vplyv na zdravie ich metabolizmu.
Názov müsli pritom nie je vôbec náhodný. Bircher-Benner ich najskôr pomenoval ako „d’Spys“, teda zjednodušene „jedlo“ či „pokrm“. Postupom času sa však názov obľúbenej pochúťky priblížil ku svojej konzistencii po úprave, teda müsli – kaša. Veľkej popularite sa začalo müsli tešiť v 60. rokoch 20. storočia.
A čo to vlastne müsli je? Najpodstatnejšou zložkou sú v tomto prípade ovsené vločky – tie tvoria základ müsli. Čo si k nim pridáte, je už len na vás. Najčastejšie nájdete na obchodných pultoch müsli so sušeným ovocím, orieškami či kúskami čokolády.
Aké sú výhody a nevýhody müsli?
Všestranná obilnina v podobe müsli vplýva na naše telá v mnohých ohľadoch mimoriadne pozitívne. Samozrejme, samotné pozitívne účinky závisia od konkrétnych zložiek obsiahnutých v müsli. Vychádzajme však z predpokladu, že v balíčku nájdeme ako ovsený, tak aj celozrnný základ doplnený o sušené ovocie či orechy.
Výhodou takéhoto müsli je vysoký obsah vlákniny a jej pozitívny vplyv na správne fungovanie tráviaceho traktu. Celé zrná zasa dodávajú telu energeticky bohaté sacharidy a železo. Zabúdať nemôžeme ani na sušené ovocie, prirodzený zdroj antioxidantov a vitamínov skupin A, B či C.
Ak máte možnosť, zvoľte müsli s pridanými orechami – zabezpečíte si tak zdroj olejov omega-3, bielkovín a antioxidantov.
Hoci benefity výrazne prevyšujú zdravotné riziká, pri výbere müsli musíte byť mimoriadne obozretní. Je dobré vyhnúť sa zmesiam s pridaným cukrom či dokonca glukózovo-fruktózovým sirupom. Iste, takáto müsli zmes bude príjemne sladká, ale vášmu telu rozhodne neprospeje.
Ako jesť müsli?
Nesportnou výhodou müsli je všestrannosť ich konzumácie. Je prakticky len na vás, ako si ich vychutnáte – studené či teplé, surové či tepelne upravené. Dobrou voľbou je nasypať si hrsť müsli do jogurtu a doladiť ich kúskami čerstvého ovocia či malou lyžičkou medu.
Ak vám však chrumkanie a škrípanie medzi zubami nevyhovuje, müsli si môžete nechať pokojne rozmočiť v mlieku. Teplom či studenom – to je už len a len na vás. Faktom ostáva, že müsli na raňajky či na večeru je vo vyváženom jedálničku vždy dobrou voľbou.
Čo je granola?
Zatiaľ čo müsli sú rýdzo európske, granola sa k nám dostala spoza veľkej mláky. Koncom 19. storočia ju vymyslel doktor a nutričný odborník James Caleb Jackson z New Yorku. Urobil z nej súčasť liečebnej terapie v kúpeľoch a za jej pomoci dodával pacientom živiny potrebné pre správne fungovanie tela.
Vo svojej podstate je granola müsli mimoriadne podobná. Aj v jej prípade hovoríme o ovsenom či celozrnnom základe, avšak s jedným podstatným rozdielom. Zatiaľ čo müsli sa je surové, granola je tepelne upravená – presnejšie pečená. Ovsená zmes sa poleje kokosovým či olivovým olejom, dosladí medom a nechá sa upiecť. Vďaka tomu je príjemne sladkastá a chrumkavá.
Granola je spravidla, v porovnaní s müsli, omnoho „čistejšia“ – zvyčajne v nej absentuje zmes ovocia i orechov a spolieha sa len na niekoľko základných zložiek. To však neznamená, že si ju nemôžete upraviť podľa vlastných chutí. Práve naopak, výborne sa k nej hodí napríklad lyofilizované ovocie.
Aké sú výhody a nevýhody granoly?
Podobne, ako v prípade müsli, aj pri granole musíme zdôrazňovať jej zdravotné benefity podľa toho, s čím sa podáva. Najčastejšie sú súčasťou opečených ovsených vločiek aj ľanové semená, mandle či med. Takáto zmes je pritom bohatá nielen na vitamíny A, B, C, E a K, ale aj na sacharidy, vlákninu, bielkoviny, železo, zinok, draslík, selén a iné zdraviu prospešné látky.
Vďaka vysokému obsahu vitamínov môže byť granola účinnou prevenciou proti chrípke a nachladnutiu. Upokojuje tiež nervový systém a zlepšuje činnosť mozgu. Po granole sa zároveň cítite dlhší čas sýti, čo má na svedomí zasa vysoký obsah vlákniny. Je tiež výborným zdrojom prevencie proti osteoporóze, keďže vo zvýšenej miere podporuje tvorbu kostného tkaniva.
Niektorí vyznávači zdravého životného štýlu odpisujú pre jej sladkosť a obsah olejov. Avšak platí staré známe – nie je tuk ako tuk a nie je cukor ako cukor. Ak je granola pečená za pomoci malého množstva kvalitného kokosového či olivového oleja, nemusíte sa ničoho obávať. Pozor si však dajte na lacné zmesi zo supermarketov. Výrobcovia niekedy nahrádzajú v snahe ušetriť med cukrom či glukózovo-fruktózovým sirupom. V takom prípade vám odporúčame siahnuť po inom variante.
Ako jesť granolu?
Spôsob konzumácie sa v porovnaní s müsli zásadne nelíši a opäť platí, že všetko závisí na vašich osobných preferenciách. Niektorým konzumentom vyhovuje jej sladká a chrumkavá konzistencia ako samostatný snack. Iní si ju nevedia vynachváliť v mlieku alebo jogurte.
Granola na raňajky je výborná v kombinácii s čerstvým ovocím. Nielenže umocníte jej chuť, ale telu dodáte ešte viac energie a vitamínov. Výživnosť tohto raňajkového menu môžete podporiť aj kvalitným orieškovým maslom.