Guľaté, jemné, maslové a sladučké. Tieto chutné chrumkavé orechy však majú oveľa viac pozitív. Makadamové orechy sú často označované za tie najzdravšie. Obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, vitamínov aj minerálov a majú preukázateľne priaznivé účinky pre naše zdravie. Pridaním týchto orieškov do pravidelnej stravy môžete pomôcť svojmu telu, ktoré sa vám za to patrične odmení...
Pestovanie makadamových orechov na strome
Ich pôvodom je ,,krajina protinožcov“. Makadamové orechy pochádzajú z Austrálie. Práve tam sa prvýkrát v histórii stretávame s týmito orieškami. Avšak, postupom času sa udomácnili aj v mnohých ďalších južných krajinách po celom svete. Makadamové orechy, resp. ich strom však nájdeme len v subtropických až tropických oblastiach.
Tieto ,,kráľovské“ oriešky patria zároveň aj medzi tie najdrahšie. Má to však svoj dôvod. Ich pestovanie, zbieranie aj spracovávanie je veľmi náročné. Avšak, naozaj stoja za to a hlavne, stačí ich konzumovať naozaj v malých množstvách a ich účinok aj napriek tomu stojí za to.
Strom, na ktorom makadamové orechy rastú, sa nazýva Macadamia. Tento strom dorastá až do výšky 20 metrov. Čo, samozrejme, sťažuje zber týchto lahodných plodov. Avšak, nie je to len o zbere. Samotné pestovanie Macadamie je veľmi tŕnistou a kľukatou cestou. V prvom rade ide o plody. Tie totiž Macadamia prináša pokojne až po 10 rokoch od jej vysadenia. Čo je naozaj veľmi dlhá doba. Strom je zároveň veľmi náročný na teplo, slnečné svetlo aj primeranú vlahu.
Ďalšou komplikáciou je udržať ju vôbec nažive. Macadamia je totiž veľmi náchylná na choroby a škodcov, ktoré si na nej veľmi radi zgustnú.
K zberu sa ešte na chvíľku vrátime. Okrem výšky, ktorú treba prekonať, aby sme sa k tejto pochúťke dostali, je dôležité poznamenať aj čosi o ich dozrievaní. Nedozrievajú totiž všetky naraz. Čo, samozrejme, prácu ešte viac sťažuje aj predražuje.
No a dostávame sa k spracovaniu. Tu nastáva niekoľko ďalších problémov. Oriešky sú totiž obalené v nesmierne tvrdej zelenej škrupine. No a tú sami neodstránite, slúži na to totiž špeciálny prístroj. Avšak, to najlepšie je väčšinou aj to najťažšie. O makadamových orechoch to platí stonásobne...
Výživové a energetické hodnoty makadamových orechov
Z hľadiska zdravej výživy nás zaujímajú aj výživové a energetické hodnoty orechov. Tieto údaje nám totiž pomôžu nielen pri bežnom zostavovaní zdravého jedálnička, ale aj pri chudnutí. Práve tu si treba dať pozor na vysokú kalorickú hodnotu. Pri chudnutí sa odporúča konzumácia makadamových orechov s mierou.
- Energetická hodnota: 3 004 kJ / 718 kcal
- Tuky: 75,8 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny: 12,1 g
- Sacharidy: 13,8 g
- z toho cukry: 4,6 g
- Bielkoviny: 7,1 g
- Vláknina: 8,6 g
Odporúčaná denná dávka
Odporúčané množstvo je približne 20-30 gramov. Pri chudnutí sa však odporúča 5 ks približne 3x do týždňa. Avšak, dajte si pozor na to, aké makadamové oriešky konzumujete. Sú totiž dostupné vo viacerých variantoch. Najlepšie sú vždy tie prírodné, bez polevy. Sú výborné nielen pri samostatnej konzumácii, ale aj ako doplnok do šalátov, vločiek či jogurtu. Skvelým variantom, ktorý môžete využiť aj pri varení či pečení, sú makadamové maslá, ktoré vás nepochybne nadchnú.
Makadamové orechy a ich účinky na zdravie
Malá biela sladkastá a krémová guľôčka týchto orechov v sebe skrýva nespočetné množstvo zdraviu prospešných látok. Okrem bielkovín a zdravých tukov sú to najmä vitamíny a minerály. Spomedzi vitamínov je to najmä vysoký obsah vitamínu E a vitamínov skupiny B. Minerály by sme mohli menovať donekonečna. Spomeňme však najmä meď, mangán, horčík, železo, selén, fosfor či draslík... A ako toto všetko v konečnom dôsledku vplýva na naše telo?
Zdravé srdce a kardiovaskulárny systém
Väčšina orieškov má schopnosť podporovať najmä naše srdce a cievy. Tieto však vďaka vysokému množstvu mononenasýtených mastných kyselín, resp. zdravých tukov to dokážu hádam najvýraznejšie. Už malé množstvo makadamových orechov pomáha pri znižovaní nezdravého cholesterolu, a naopak, podporuje ten zdravý. Udržiava steny ciev pevné a najmä čisté a priechodné. Zároveň pomáhajú aj pri znižovaní krvného tlaku a predchádzajú tak infarktu.
Pomáhajú aj pri metabolizme a správnom trávení
Množstvo bielkovín, vlákniny a železa. Tieto tri látky sa podieľajú na zdravom trávení. Jednak pomáhajú črevám správne pracovať, ale zároveň podporujú aj tvorbu črevných baktérií. V spolupráci so železom podporujú aj tvorbu enzýmov, ktoré sú pri správnom trávení nevyhnutné.
Zdravé a silné kosti, kĺby, svaly aj zuby
Áno, toto všetko makadamové orechy dokážu a to vďaka obsahu horčíka, vápnika, fosforu a mangánu. Horčík a vápnik zabezpečujú mineralizáciu kostí a zubov, čím ich robia silnejšími a odolnejšími. Chránia teda aj pred rednutím a lámavosťou kostí. Na pomoc im prichádza aj mangán. Ten zabezpečuje správne ukladanie nového kostného tkaniva.
Horčík je nevyhnutný aj pre zdravé svaly, nevynímajúc srdce, keďže pomáha pri ich kontrakciách a práci. Zároveň, spolu s vápnikom, pomáhajú aj pri tvorbe hormónov, ktoré priamo ovplyvňujú rast kostí.
Predíďte autoimunitným ochoreniam
Vďaka obsiahnutým minerálom a vitamínom, najmä horčíku a vápniku, pomáhajú predchádzať aj reumatickým autoimunitným ochoreniam ako je osteoporóza či artritída. Horčík a vápnik, ako sme spomínali vyššie, podporuje zdravé kostné tkanivo a udržiavajú v dobrej kondícii aj kĺby a šľachy.
Udržujte v zdravej kondícii mozog aj psychiku
Makadamové orechy sú pre mozog, nervový systém aj psychickú pohodu ako soľ. Vďaka vysokému obsahu spomínaného horčíka, ale aj medi, zinku, mangánu a tiamínu pomáhajú mozgu spracovávať signály. Vysoký obsah omega 9 mastných kyselín zas udržiava nielen zdravý mozog, ale tieto látky pomáhajú aj pri zlepšení nálady, predchádzajú depresiám, zlepšujú pamäť a rovnako slúžia ako prevencia pred neurologickými ochoreniami či Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou.
Chudnutie s makadamovými orechmi?
Hoci makadamové orechy boli ešte donedávna považované za veľmi tučné a väčšina ľudí sa im vyhýbala, strach nie je naozaj na mieste. V rozumnom množstve totiž naopak, pomáhajú pri chudnutí. Jednak je to spôsobené ich priaznivými účinkami na trávenie, ale aj vysokým obsahom kyseliny palmitolejovej, ktorá pomáha pri spaľovaní tukov. Zároveň zasýtia a postupne uvoľňujú energiu, čo zapríčiňuje, že sa cítime najedení dlhšie.
Plné zdravých tukov a antioxidantov
Vysoký obsah zdravých tukov pomáha aj pri cukrovke. Mononenasýtené mastné kyseliny totiž preukázateľne pomáhajú pri znižovaní glykémie a zároveň pôsobia aj ako prevencia pred cukrovkou 2. typu.
Antioxidanty, akým je najmä vitamín E obsiahnutý v týchto orechoch vo vysokom množstve, pôsobí proti toxínom v tele, pomáha znižovať riziko rakoviny a tiež zabezpečuje, že sa telo zbaví nežiaducich látok.
Využitie aj v kozmetike
Okrem konzumácie týchto orechov, ktorá vám zabezpečí zdravé telo, sa makadamové oriešky hojne využívajú aj v kozmetike. Najmä teda makadamový olej. Ten pomáha pri zápaloch, podporuje hojenie, zjemňuje aj vyživuje pokožku, príjemne ju hydratuje a zanecháva ju zdravú, hladkú a bez nežiaducich pigmentových škvŕn, jaziev či akné.
Riziko alergie a histamín v makadamových orechoch
Makadamové orechy, tak ako väčšina orechov, patria medzi alergény. Ak teda spozorujete, že po ich skonzumovaní máte tráviace ťažkosti, vyrážku či ekzém, prípadne sa vám zhorší dýchanie, určite ich nekonzumujte. Pri histamínovej diéte sa však týchto orieškov nemusíte príliš báť. Patria medzi potraviny, ktoré sa konzumovať môžu, avšak v menšom množstve.