Tri čarovné oriešky pre... všetkých! V našich končinách si pri myšlienke na orechy zvyčajne všetci predstavia tie vlašské. Nepopierateľne, ako jedny z mnohých, majú skvelé účinky pre náš organizmus a najmä mozog. Až trestuhodne často sa však zabúda na lieskovce. Aké majú účinky na naše zdravie, aké prospešné látky obsahujú, ako a kde sa pestujú a aké mýty o nich kolujú?
Nutričné hodnoty lieskovcov
Lieskovce sú veľmi bohatým zdrojom všetkých potrebných a zdraviu prospešných látok. Začneme nutričnými hodnotami. Pre lepšie počítanie vezmeme klasicky do úvahy 100 gramov lieskových orieškov.
V takomto množstve majú približne 628 kalórií. Z toho tvoria tuky 61 gramov, sacharidy 17 g, vláknina 10 g a bielkoviny 15 g. Ďalej sú lieskovce tvorené množstvom antioxidantov, vitamínov, stopových prvkov a mastných kyselín. Aby sme si vedeli podrobne zadefinovať ich priaznivý vplyv na naše zdravie, začneme vitamínmi.
Lieskovce sršia vitamínmi
,,Lieskovcové“ vitamíny tvorí vitamín A, hovorovo nazývaný aj retinol. Je obzvlášť dôležitý najmä pre zdravý rast kostí, pre zdravé očí, chráni pred infekciami či zápalmi a podporuje zdravý rast. Tu dostávajú odpoveď na otázku: ,,Môžu sa konzumovať lieskovce v tehotenstve?“ aj tehotné ženy a novopečené mamičky. Vitamín A je totiž veľmi dôležitý aj pri tehotenstve a dojčení.
Lieskové oriešky sú aj bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý patrí medzi najúčinnejšie a najdôležitejšie antioxidanty v našom tele. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek, obnove svalov a tkanív, znižuje krvný tlak, pomáha pri trávení a v neposlednom rade podporuje aj činnosť pohlavných žliaz.
Na vitamín E nadväzuje ,,Céčko“, ktoré v lieskových orieškoch nájdeme tiež vo vysokom množstve. Nielen, že pôsobí ako prevencia pred chorobami, ale podporuje v tele aj tvorbu kolagénu. Vďaka nemu sa môžeme tešiť zo zdravých kostí, zubov a ďasien, ciev, ale aj z mladej a krásnej pleti.
Skupinu vitamínov nám uzatvárajú vitamíny B a K. Tie podporujú správne fungovanie tela a imunity. Vitamíny skupiny K navyše podporujú aj dlhovekosť.
Čo obsahujú lieskovce? Aké majú účinky?
V týchto ,,čarovných“ orieškoch nájdeme mangán, fosfor, železo, zinok, selén, vápnik, horčík, meď a draslík. No a medzi ďalšie obsiahnuté a pre naše telo veľmi dôležité látky sú aj nenasýtené mastné kyseliny – omega 3 a 6.
Okrem vitamínov a vlákniny, ktoré podporujú trávenie, sa na správnej funkcii vstrebávania a vylučovania potravy podieľa aj mangán. Ten pomáha najmä pri metabolizme sacharidov a bielkovín.
Vápnik a horčík sa spolupodieľajú na zdravom fungovaní svalov, kostí a kĺbov. Zbavia vás kŕčov, svalovej únavy či preťaženia. Bojujú aj proti anémii, a to práve vďaka vysokému obsahu nielen vitamínu E, ale aj železu.
A v neposlednom rade sú veľmi dôležité pre naše srdce. Antioxidačné vlastnosti, znižovanie cholesterolu v krvi a krvného tlaku a prevenciu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami majú na starosti už spomínané omega 3 a 6 mastné kyseliny spolu s horčíkom.
Zmesou všetkých látok, ktoré sme si vymenovali prospievajú nášmu telu aj v ďalších oblastiach. V prvom rade sa starajú o naše duševné zdravie. Pomáhajú zmierňovať stres, stavy úzkosti, nervozitu, depresiu a celkovo upokojujú nervový systém. Podporujú zdravie a krásu pokožky a rovnako zvyšujú aj sexuálny apetít, keďže pôsobia na tvorbu hormónov. A čo lieskovce a chudnutie? Áno, môžu byť skvelým pomocníkom aj pri chudnutí – samozrejme, v primeranom množstve. To tvorí približne 15 gramov 3 – 4x týždenne.
Lieskové oriešky aj pre deti a diabetikov
Otázky okolo konzumácie lieskových orieškov môžu potrápiť viacerých z nás. Samozrejme, konzumovať by ich nemali tí, ktorí majú práve na tento typ orechov alergiu. Ich veľkým pozitívom je ale to, že sú vhodné naozaj pre každého. Spomenuli sme si tehotné aj dojčiace ženy. Čo ale lieskovce a deti? Obavy v tomto prípade mať nemusíte. Túto chutnú dobrotu môžete svojim ratolestiam pokojne dopriať od jedného roka. Práve obsah všetkých prospešných látok zabezpečí zdravý rast a vývoj vašich detí.
Obávať sa ich nemusia ani diabetici. Neosolené sú skvelým ,,parťákom“ a stratégom pri znižovaní cukru v krvi bez toho, aby ste sa museli báť priberania.
A vyhýbať sa im nemusia ani ľudia s histamínovou intoleranciou či alergiou. Hoci veľa orechov patrí medzi nevhodné potraviny pri histamínovej diéte, na lieskových orieškoch spolu s pistáciami či mandľami v menšom množstve si môžete pokojne pochutnávať.
V kuchyni ponúkajú nekonečné možnosti
Lieskové oriešky nájdete spracované na všelijaké spôsoby. Obaľované v rôznych druhoch čokolády, pražené, solené, karamelizované, v podobe všakovakých krémov, pást či súčasťou sladkých maškŕt. Sú veľmi obľúbené aj pri pečení. Tu vás však môžu trošku potrápiť, najmä ak nezoženiete olúpané oriešky. Aj keď sa vám ich kúpiť nepodarí, nezúfajte. Máme pre vás tip, ako sa šupky jednoducho a pomerne rýchlo zbavíte. Stačí ich na chvíľku nasucho opražiť na panvici alebo v rúre. Následne ich vložíte do utierky a jemným šúchaním ich nežiaduceho obalu zbavíte.
Potrápi vás však aj ich lúskanie. Ak ste si liesku vypestovali a máte doma čerstvé plody, tak určite viete, že dostať sa k tejto pochúťke nie je vôbec jednoduché. Pomôcť vám môže obyčajná utierka, do ktorej orechy zabalíte. Tu však veľa ľudí urobí chybu a takto zabalené lieskovce pobúcha kladivkom. Takto sa vám oriešky rozdrvia a môžete sa naozaj na chvíľku vcítiť do roly Popolušky. Trik lúskania spočíva v tom, že na utierku položíte dosku na krájanie. Následne veľmi jemne pobúchate kladivkom po doske. Takýmto postupom sa ľahko a efektívne zbavíte šupky a oriešky ostanú celé.
Ako pestovať lieskové orechy?
Lieskové orechy pochádzajú z rýchlo rastúceho kra liesky obyčajnej, ktorá dorastá do výšky 5 – 8 metrov. Jej pestovania sa nemusíte zdráhať a zvládne to aj záhradkár – začiatočník. Ide totiž o mimoriadne vďačnú a nenáročnú rastlinu. Pozor však na extrémy. Síce nevyžaduje veľa starostlivosti, nesvedčí jej však príliš mokrá ani príliš suchá pôda. Prekážkou nie je ani menšia záhrada. Ak na ňu máte dostatok priestoru, môžete ju nechať voľne rásť, ak máte záhradku menšiu, stačí ju zastrihnúť.
Zaujímavosti, mýty a povery
Na záver sme si pre vás pripravili aj niekoľko zaujímavých faktov a mýtov o lieskových orieškoch:
- Boli tu pravdepodobne omnoho skôr, ako my. Odhaduje sa, že lieska je stará až 9 000 rokov, čo potvrdili archeologické nálezy zo Škótska. Zmienky o lieskovcoch sa našli dokonca aj v náboženských textoch starovekých civilizácií.
- Pri histórii ešte chvíľku ostaneme. V starovekom Ríme bola lieska súčasťou svadobných obradov. Z jej konárov sa vyrábali pochodne a zvykom bolo darovať liesku mladomanželom, pretože verili, že je symbolom dlhého a šťastného manželstva. Podobne je to aj vo Francúzsku, kde lieska navyše symbolizuje aj plodnosť.
- Gréci ju naopak využívali v boji proti chorobám. No a Kelti ju zas považovali za symbol múdrosti.
- Preslávený štátny oriešok? Áno, americký Oregon si lieskovec zvolil za svoj štátny oriešok. Nepopierateľne, lieskovce sú v Amerike veľmi populárne, avšak táto chuťovka sa v tomto štáte pestuje už viac ako sto rokov na viac ako 80 tisíc hektároch.
- Najväčším producentom lieskových orieškov je Turecko. Z tejto krajiny pochádza približne 75 % celkovej svetovej produkcie.
- Orechy s veľkým O. Pedantní botanici by nás pri bežnom označení orechov asi veľmi rýchlo pokarhali. Tak, ako sa spoločnosť rozdeľuje na dva tábory pri zamieňaní si paradajky so zeleninou či melóna s ovocím, dopúšťame sa chýb aj pri orechoch. Hoci do orechov bežní smrteľníci zaraďujú napríklad aj také arašidy, v skutočnosti ide o strukovinu. Rovnako mandle, kešu či vlašské orechy spadajú medzi semená plodov. Avšak, lieskovce sú naozaj oriešky v pravom slova zmysle.