Doba nezdravého varenia a pečenia – pevne veríme – skončila. Čoraz viac ľudí sa rozhodlo jesť striedmejšie a zdravšie. Takýto životný štýl je spojený s hľadaním zdravších alternatív surovín, ktoré používame v kuchyni prakticky denne. Jednou z nich je aj múka, ktorú nastal čas vymeniť za kokosovú. Aké sú jej účinky a pre koho je určená?
Čo si predstavíte, keď sa povie „múka“? Niekomu napadne dokonalý sviatočný koláč od mamy, inému zložka trojobalu v nedeľnom rezni. Tak či onak, v našich kuchyniach ide často o nenahraditeľnú položku. Vedeli ste však, že bežná pšeničná múka má predsa len svoje zdravšie alternatívy? Napríklad kokosovú múku. Tá je navyše prirodzene bezlepková, takže je vhodná úplne pre všetkých.
Čo je kokosová múka
Nie je ničím prekvapivým, že kvalitná kokosová múka sa vyrába z čistej kokosovej dužiny a žiadne iné zložky v nej nenájdete. Proces výroby je pritom pomerne jednoduchý. Z očisteného kokosového orecha sa vylisuje kokosový olej a hmota sa nechá vyschnúť – najčastejšie je tento proces urýchlený pečením. Následne je dužina mletá na výslednú kokosovú múku. Využívajú sa rôzne stupne mletia, medzi najobľúbenejšie patrí jemné mletie podobné mletiu bežnej pšeničnej múky.
Účinky kokosu na zdravie
Kokos je často zatracovaný pre svoj vysoký obsah tuku a sacharidov. Iste, nebudeme tieto fakty prekrúcať – je to tak. Obsahuje však aj množstvo prospešných látok, a to dokonca v množstvách, aké v iných potravinách bežne nenájdete. Pozrime sa preto na tie najzásadnejšie účinky na zdravie.
- Pomáha s tráviacimi ťažkosťami – kokosový orech je prirodzeným zdrojom vlákniny. Je jej v ňom toľko, že prekonáva aj pšeničné otruby. Vláknina je pritom nevyhnutnosťou na zachovanie zdravého srdca a funkčného metabolizmu.
- Posilňuje kĺby a zubnú sklovinu – vedeli ste, že v kokosovej dužine nájdeme množstvo prospešných bielkovín? V hojnej miere je tu zastúpený treonín. Ak by sme kokosovou dužinou naplnili šálku, získali by sme takmer 200 miligramov treonínu – a to je druhý najvyšší obsah z hľadiska rastlinných zdrojov na svete. Táto šikovná látka pritom v tele podporuje tvorbu kolagénu, teda vytvára spojivové tkanivá a posilňuje kĺby.
- Znižuje krvný tlak – a nielen to. Obsiahnutý draslík sa stará aj o udržanie správneho pomeru vody a sodíka v tele. Železo zasa zvyšuje energiu a stará sa o správne okysličenie organizmu.
Energetické hodnoty kokosovej múky
Dostávame sa k najpodstatnejšej časti kokosovej múky, jej energetickým hodnotám. A zároveň dôvodom, prečo by ste ňou mali nahradiť (respektíve doplniť) klasickú pšeničnú múku. V porovnaní s hladkou múkou (T 650) totiž obsahuje viac než 10-násobok vlákniny a disponuje aj vyšším obsahom bielkovín.
Energetická hodnota kokosovej múky Výživové údaje na 100 gramov |
|
Energia |
1 793 kJ/429 kcal |
Tuky (z toho nasýtené mastné kyseliny) |
12,07 g (12,7 g) |
Sacharidy (z toho cukry) |
59,81 g (16,56 g) |
Vláknina |
44,8 g |
Bielkoviny |
17,57 g |
Soľ |
0 g |
Ako použiť kokosovú múku?
Pri pečení či varení s kokosovou múkou si vždy pamätajte na jej výbornú savosť – znamená to, že kokosovú múku je vždy dobré zmiešať v pomere 1:1 s tekutými prísadami. Ak teda v recepte použijete 100 gramov kokosovej múky, pridajte aj 100 gramov vody – predídete tak drobeniu cesta.
Ak ide o možnosti využitia kokosovej múky v kuchyni, tie sú prakticky nekonečné. Nemusíte len variť či piecť, poslúži aj na zahustenie omáčok, náhrada strúhanky či dokonca chutná zložka do jogurtov a smoothies.
Najlepšie recepty s kokosovou múkou
Hľadáte inšpiráciu, ako využiť kokosovú múku? Existuje množstvo skvelých receptov. Vybrali sme však niekoľko takých, ktoré bezpochýb zvládnete aj u vás doma.
Kokosové muffiny s ovocím
Do tohto zákusku sa výborne hodí lesné bobuľové ovocie. Ak ho však nemáte, netrápte sa. Poslúžia aj jabĺčka nakrájané na jemné plátky.
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka kokosovej múky
- 3 vajcia
- 2 polievkové lyžice medu
- 3 polievkové lyžice jablkového pyré
- 1 prášok do pečiva
- čučoriedky, maliny, černice alebo iné ovocie
Postup:
- Všetky ingrediencie (s výnimkou ovocia) mixérom zmiešajte vo väčšej mise.
- Cestom naplňte papierové alebo silikónové formy. Až teraz do cesta jemne vtlačte ovocie. Vyhnite sa jeho ukladaniu na povrch – mohlo by sa spáliť.
- Pečte v rúre predhriatej na 175 stupňov asi 20 minút. Pomôcť si môžete kontrolou špáradlom.
Kokosové palacinky
Nadýchané palacinky s dotykom exotiky. Ak ich vyskúšate, iné už nebudete chcieť!
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka kokosovej múky
- 1/4 hrnčeka kokosového mlieka
- 4 vajcia
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- 1 polievková lyžica kokosového cukru
- 1 prášok do pečiva
Postup:
- Z vajíčok, mlieka a kokosového oleja si vyšľaháme ľahkú penu.
- Postupne primiešame sypké ingrediencie. Miešame, až kým nevznikne jemné palacinkové cesto.
- Palacinky pečieme na nepriľnavej panvici. Aby sa nám „neprichytili“, môžeme si dopomôcť troškou kokosového oleja. Keďže je však olej súčasťou cesta, nie je to potrebné.
- Podávame potreté džemom a posypané kokosom.