Účinky arašidov na zdravie. Priberá sa iba z pražených arašidov?

Každý z nás sa s arašidmi určite stretol. Nie je preto žiadnym tajomstvom, že v hnedej škrupinke po rozlúsknutí nájdeme zväčša dva malé a chutné „oriešky. Arašidy alebo podzemnica olejná patria do skupiny strukovín, ktoré produkujú plody pod názvom arašidy. Ich pôvod sa viaže na ďalekú oblasť Južnej Ameriky, konkrétne na horúce Peru, ktoré ponúka ideálne podmienky pre ich pestovanie.

Lúpanie arašídov v šupke

Arašidy -  účinky na zdravie

Konzumácia arašidov poskytuje nášmu telu mnoho výhod, medzi ktoré patrí napríklad strata telesnej hmotnosti. To súvisí najmä s vysokým obsahom bielkovín, ktoré sa považujú za jeden z najdôležitejších stavebných prvkov tela človeka. Avšak ani tu netreba zabúdať na odporúčanú dennú dávku. Koľko arašidov denne môžeme teda skonzumovať? Ideálna porcia je približne 42 g čo predstavuje zhruba 16 arašidov. Ak by sme odporúčanú dennú dávku prekračovali deň čo deň, mohlo by dôjsť k opačnému efektu – k priberaniu. 

Najideálnejšou voľbou pre zdravie sú RAW arašidy, ktoré neobsahujú ďalšie pridané tuky. Praženie arašidov totiž znižuje ich celkovú kvalitu z pohľadu výživy - problematické je najmä zníženie obsahu vitamínu B1. Na druhej strane ide o proces, ktorý zabráni horknutiu arašidov. Ak máte na výber, tak si vyberte arašidy pražené nasucho bez použitia oleja.

Arašidy majú pozitívny vplyv aj na naše srdce, a to vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v tele človeka. Mnohé vedecké výskumy venované problematike rakoviny priniesli informácie o tom, že arašidy dokážu znížiť vznik rakoviny prsníka a žalúdka. To preto, lebo obsahujú silné antioxidanty, medzi ktoré patrí napríklad resveratrol.

Okrem iného sa podieľajú aj na správnom a zdravom vývine tela človeka a na zvýšení energie, s čím súvisí bohaté množstvo vlákniny a bielkovín. V neposlednom rade majú blahodarne účinky aj na našu pokožku, a to vďaka prítomnosti zinku, horčíka alebo vitamínu E. Rovnako zlepšujú pamäť vďaka vitamínu B3.

Každý z nás sa určite stretol s tvrdením, že človek by nemal jesť minimálne 2 hodiny pred spánkom. S tým, samozrejme, súhlasíme, avšak ak si náhodou dáte malé množstvo arašidov aj večer, nič sa nestane a vaše telo sa vám dokonca poďakuje. Pýtate sa prečo? Arašidy obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorý zlepšuje kvalitu spánku a naše telo si tak dokáže viac oddýchnuť. 

Energetické a nutričné hodnoty arašidov

Energetická hodnota 30 g arašidov predstavuje 184,9 kcal (773,4 kj). V tomto množstve arašidov je obsiahnutých 7,8 g bielkovín a 5,5 g sacharidov, z ktorých predstavujú 1,9 g cukry. V 30 g arašidov prijmeme 14,7 g tukov, celkovo 2,8 g z nich tvoria nasýtené mastné kyseliny, 6,9 g mononasýtené mastné kyseliny a 4 g polynasýtené mastné kyseliny. Vláknina predstavuje 2,3 g, voda 2 g a vápnik 20,1 g. V súvislosti s energetickými a nutričnými hodnotami je nevyhnutné spomenúť glykemický index, ktorý je len 14, čím sa radí do skupiny nízkeho glykemického indexu.

Alergia na arašidy

Alergia na arašidy je stále rozšírenejšia nielen medzi dospelými, ale čoraz viac aj medzi deťmi. Táto skutočnosť súvisí s faktom, že deti sa s arašidmi stretávajú prvýkrát až vo vyššom veku. Ich telo preto túto potravinu mnohokrát nedokáže prijať bez alergickej reakcie.

Nie každý alergický človek reaguje na arašidy rovnako. Alergia môže mať miernu formu ale taktiež môže prejsť až do anafylaktického šoku. Nezabúdajme, že ten môže byť pre alergika smrteľný. Medzi najčastejšie pozorovateľné prejavy alergie na arašidy patrí začervenanie kože, svrbenie v oblastí úst alebo zhoršenie dýchania. Okrem iného sa prejavuje aj nevoľnosťou, zvracaním, hnačkou alebo žalúdočnými kŕčmi.

V súvislosti s alergiou na arašidy je na mieste spomenúť aj dojčenie. Donedávna sa arašidy dojčiacim ženám neodporúčali, a to vďaka presvedčeniu, že ich konzumácia môže u dojčaťa rozvinúť alergiu na arašidy. Mnohé z vedeckých výskumov venované tejto problematike však zistili, že včasný príjem arašidov môže už u dojčiat rozvinutiu takejto alergie dokonca zabrániť.

Z toho dôvodu si dojčiace matky môžu arašidy pokojne dopriať, samozrejme, ak im to zdravie dovolí.

Histamínová diéta

Počuli ste už o histamínovej diéte? Už zo samotného názvu vyplýva, že pôjde o znížený príjem histamínu, ktorý je prítomný v každej potravine, samozrejme, v rôznej miere.

Histamín je chemická látka, ktorú do tela vyplavuje náš imunitný systém pri styku s látkami z vonkajšieho prostredia. Histamínová diéta spočíva v obmedzenom príjme potravín, ktoré obsahujú jeho vysoké množstvo. Medzi tieto potraviny patria napríklad paradajky, jahody, niektoré mliečne výrobky a najmä arašidy. Lekári počas histamínovej diéty odporúčajú konzumáciu čerstvých potravín, pretože v porovnaní so starším jedlom obsahujú menej histamínu.

Človek, ktorý absolvuje histamínovú diétu, by sa mal vyhýbať predovšetkým polotovarom a prípadným návštevám reštaurácií. Príjem histamínu z potravín sa samozrejme nedá obmedziť úplne, avšak môžeme ho znížiť do takej miery, aby nášmu telu neškodil.

Alergia na arašídy a ich konzumácia v rámci histamínovej diéty

Cukrovka

Cukrovka patrí medzi jedno z najčastejších civilizačných ochorení, ktoré postihuje ľudí v rôznom veku. Aký je rozdiel medzi cukrovkou I. a II. typu?

Na vzniku cukrovky I. typu sa podieľa náš imunitný systém a teda jej vznik nevieme ovplyvniť. Často hovoríme o tom, že práve tento typ cukrovky je dedičný.

Cukrovka II. typu je zväčša výsledkom životného štýlu jedinca. Ak človek preferuje sedavý životný štýl, ktorý dopĺňa nezdravou stravou, môže u seba rozvinúť cukrovku II. typu. Práve pre tento typ cukrovky je typická dlhodobo zvýšená hladina glukózy v krvi, ktorú telo nedokáže odbúravať. To je spúšťačom cukrovky. Človek trpiaci týmto ochorením musí dôkladne zvážiť každú jednu potravinu vo svojom jedálničku.

Arašidy patria medzi potraviny, ktoré by nemali v jedálničku ľudí s cukrovkou II. Typu chýbať, pretože sa podieľajú na regulácií hladiny glukózy v krvi pomocou horčíka. Okrem iného je ich výhodou aj a nízky glykemický index.

Solené, pražené, v čokoláde či arašídové maslo?

V súčasnosti existujú rôzne druhy arašidov, ktoré si môžeme zakúpiť, a to podľa toho, čo preferujeme. Na trhu nájdeme napríklad búrske oriešky, nesolené pražené arašidy, solené pražené arašidy, surové arašidy, nelúpané arašidy, sladké arašidy a taktiež arašidové maslá, ktoré sú bežnou súčasťou našich domácnosti. Každá z týchto variácií je niečím výnimočná a pre ľudí lákavá.

Mimoriadne obľúbené sú aj energetické alebo proteínové tyčinky s arašídmi.

Bio arašidy sú pre naše telo najideálnejšou formou, pretože sú bez akýchkoľvek úprav. Avšak, niekedy nezaškodia ani iné druhy arašidov, pri ktorých si je však potrebné dávať pozor na kalórie.


Publikované: 22.07.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Cena píniových orechov je vyššia. Skúste však obľúbené recepty
Cena píniových orechov je vyššia. Skúste však obľúbené recepty

V dnešnom článku vám prezradíme, čím sú píniové orechy také výnimočné, prečo by ste ich mali zaradiť do jedálnička a aj spôsob, akým si ich môžete pridať do vašich obľúbených jedál.

Makadamové orechy plné vitamínov a bielkovín. Aké sú ich účinky?
Makadamové orechy plné vitamínov a bielkovín. Aké sú ich účinky?

Makadamové orechy sú často označované za tie najzdravšie. Obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, vitamínov aj minerálov a majú preukázateľne priaznivé účinky pre naše zdravie. V...

Vlašské orechy - účinky na zdravie, vitamíny, skladovanie
Vlašské orechy - účinky na zdravie, vitamíny, skladovanie

Predstavujeme vám dobre známy vlašský orech tak, ako ho nepoznáte. Dozviete sa o jeho účinkoch na zdravie a aj to, ako skladovať lúpané či orechy v škrupine.