Zdravá gastronómia dnes už nie je len prázdnym pojmom – stáva sa životnou filozofiou mnohých z nás. Mnohí si však myslia, že jesť zdravo je prehnane komplikované. Pravdou je však presný opak, zdravé alternatívy môžeme nájsť u väčšiny potravín. Napríklad aj múky.
Buďme k sebe úprimní – slovenská kuchyňa je plná ťažkých jedál. Vyprážaných, múčnych, údených. Dobrého jedla sa však vzdáva ťažko. Prečo si ho teda trochu nespestriť niečím ľahkým? Dobrou alternatívou môže byť arašidová múka – tá je, v porovnaní s tou klasickou, nielen zdravšia, ale aj chutnejšia. Neveríte? Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo by ste ju mali do svojho jedálnička zaradiť aj vy.
Čo je arašidová múka
Arašidová múka je vo svojej podstate bežným obilným múkam veľmi podobná, avšak s niekoľkými podstatnými rozdielmi – je bezlepková a vhodná aj na Low Carb či Keto pečenie. Obsahuje množstvo zdravých tukov, vysoký podiel vlákniny a bielkovín. Vyrábaná je sekaním, mletím a drvením arašidov do sypkej konzistencie.
Účinky arašidov na zdravie
Verte či nie, ale väčšina z nás žije celý život v omyle. Arašidy v skutočnosti nepatria do rodiny orechov, ale strukovín. Na ich blahodárnych účinkoch to však nemení nič, a tak naďalej platí, že ich zaradenie do jedálnička sa rozhodne vypláca.
Arašidy sa môžu popýšiť vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, napríklad kyseliny olejovej. Tieto zdraviu prospešné látky znižujú riziko koronárnych chorôb srdca. Nechýba v nich však ani niacín, ktorý zlepšuje mozgovú aktivitu a dlhodobú pamäť.
Vysoký obsah aminokyselín a bielkovín je dôležitý aj z hľadiska správneho vývinu a vývoja. Aj preto sa arašidy odporúčajú aj pre deti. Navyše, je vedecky dokázané, že arašidy pomáhajú pri chudnutí. Je to spôsobené napríklad aj mierou nasýtenia – arašidove nepotrebujete zjesť veľa a zasýtia vás na dlhý čas.
Energetické hodnoty arašidovej múky
Aby sme zvýraznili kvalitu nutričných hodnôt arašidovej múky, porovnajme si ju s bežnou obilnou hladkou múkou (T650). Tá síce obsahuje na 100 gramov takmer o polovicu menej kalórií, avšak viac ako 3-násobne prekračuje množstvo sacharidov obsiahnutých v arašidovej múke. Navyše, nájdeme v nej asi len polovicu bielkovín v porovnaní s jej orechovým ekvivalentom. Poďme sa teda pozrieť na všetky energetické hodnoty arašidovej múky.
Energetická hodnota arašidovej múky Výživové údaje na 100 gramov |
|
Energia |
2 448 kJ/585 kcal |
Tuky (z toho nasýtené mastné kyseliny) |
49,6 g (6,8 g) |
Sacharidy (z toho cukry) |
21,5 g (4,1 g) |
Vláknina |
2,2 g |
Bielkoviny |
23,7 g |
Soľ |
< 0,1 g |
Ako využiť arašidovú múku?
Využitie arašidovej múky je prakticky nekonečné – pridať ju môžete všade, kam by ste za normálnych okolností prisypali obyčajnú obilnú múku. Okrem pečenia sa osvedčí aj pri zahustení polievok a omáčok, ale aj chutná prísada do šalátových zálievok.
Vďaka jemnej konzistencii a výraznej arašidovej vôni zaručene ozvláštni väčšinu pripravovaných pokrmov. Navyše ju môžete bez obáv kombinovať s bežnou múkou, akú ste doma používali doteraz. Pri varení myslite len na vysokú savosť arašidovej múky – je preto lepšie pridať viac tekutých zložiek, aby bol výsledný produkt dostatočne vláčny.
Najlepšie recepty s arašidovou múkou
Hľadáte konkrétnu inšpiráciu, čo pripraviť z arašidovej múky? Pripravili sme pre vás niekoľko skvelých receptov. Nie sú len chutné, ale aj mimoriadne jednoduché, takže ich zvládne naozaj každý.
Banánový chlieb z arašidovej múky
Ingrediencie:
- 4 mäkké banány
- 3 polievkové lyžice medu
- 1,5 šálky arašidovej múky
- 1 vajce
- 100 g mletých alebo nasekaných orechov (podľa chuti)
- 50 g rozpusteného masla
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Postup:
- Banány ošúpeme a dáme do misy. Pridáme med a vajce. Celú zmes popučíme a spojíme dokopy. Dôkladne zmiešame. Dávame pozor, aby v zmesi neostali celé kúsky banánov.
- Pridáme múku, sódu bikarbónu a vychladené maslo. Celú zmes opäť dôkladne premiešame.
- Napokon prisypeme pomleté alebo nasekané orechy. Do cesta vmiešame podľa preferencií.
- Cesto vložíme do formy na banánový chlieb vystlanej papierom na pečenie.
- Dáme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov celzia asi 45 minút. Banánový chlieb má byť tmavohnedý a zvonku chrumkavý. Pomôcť si môžeme kontrolou špáradlom.
- Podávame posypaný práškovým cukrom. Výborne chutí teplý aj vychladnutý.
Čokoládové cookies z arašidovej múky
Ingrediencie:
- 200 g arašidovej múky
- 100 g trstinového cukru
- 125 g masla
- 1 Vajce
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- Nalámaná čokoláda alebo čokoládové chipsy (voliteľné)
Postup:
- V mise zmiešame maslo s cukrom, vajcom, vanilkovým cukrom, kypriacim práškom a arašidovou múkou. Vypracujeme pevné cesto.
- Primiešame čokoládové kúsky. Je možné ich nahradiť napríklad orechmi alebo sušeným ovocím.
- Vypracujeme guľôčky a rukou ich roztlačíme na placky.
Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov asi 15 minút.