Dostali ste chuť na niečo sladké? Nemusíte nutne siahnuť po bežných sušienkach či balení cukríkov, ktorých zloženie si radšej nikdy neprečítate. Dá sa to aj zdravšie! Riešením môže byť ovocie v čokoláde, ktoré sa čoraz častejšie prebíja do zdravých jedálničkov aktívnych ľudí. Aj v tomto prípade však môžete urobiť krok vedľa. Na čo si dať pri výbere ovocia v čokoláde pozor a ktoré je to najlepšie? Dozviete sa v našom článku.
Aj aktívni ľudia si môžu dopriať niečo sladké. Jednu z najlepších kombinácií na „zhrešenie“ predstavuje ovocie v čokoláde – kombinácia vitamínov a neodolateľnej sladkej pochúťky.
Čo je ovocie v čokoláde?
Ako už vyplýva zo samotného názvu, podstatou tejto maškrty je skombinovať zdravé potraviny so sladkou maškrtou vyhľadávanou naprieč všetkými generáciami. Najčastejšie sa na trhu môžete stretnúť so sušeným či lyofilizovaným ovocím (ovocie sušené mrazom). Niektorí producenti však stavili aj na čerstvé ovocie v čokoláde, teda podobu, akú by ste si pripravili aj doma.
Na pultoch supermarketov sa môžete stretnúť s obaľovaným ovocím či orechmi pomerne často. Ale pozor, hoci sa to tak na prvý pohľad môže javiť, často nejde o ovocie v čokoláde. Lacnejšie alternatívy ponúkajú zafarbený cukrový obal s minimom prímesí kakaa, pričom takýto produkt sa vymyká podstate zdravej čokoládovej maškrty.
Ako vybrať ovocie v čokoláde?
Aj preto napadne zrejme každému čitateľovi pri prezeraní nášho článku otázka – je ovocie v čokoláde zdravé? Odpoveď však nie je taká jednoduchá. Je i nie je. Všetko závisí od zloženia. Samotné ovocie by malo byť za každých okolností „čisté“, teda bez pridaných dochucovadiel, farbív či emulgátorov.
Nemenej dôležité je zloženie samotnej čokolády. Ak ste boli zvyknutí vyberať si čokoládu podľa obrovského percenta na prednej strane, robili ste chybu. Rozhodne nejde o jediný indikátor rozhodujúci o kvalite čokolády. Na zloženie je potrebné sa pozrieť komplexnejšie.
Tie najkvalitnejšie čokolády si vystačia s dvomi zložkami – kakaovou hmotou a kakaovým maslom. V takom prípade ide o „čistú“ čokoládu. Prípustný je trstinový cukor či panela (sušená trstinová šťava), avšak v rozumnom množstve. Platí, že ak je v zložení čokolády cukor na prvom mieste, niečo nie je v poriadku. Výrobcovia kvalitnej čokolády sa taktiež neboja v podrobnom zložení uviesť presný podiel kakaovej hmoty v produkte.
V zložení mliečnych čokolád by ste mali ďalej natrafiť na sušené plnotučné mlieko, to je v poriadku. Varovným znakom sú však iné rastlinné tuky, v takom prípade je lepšie dať od čokolády ruky preč. Sójový lecitín – či iné lecitíny – sú lacnejšou alternatívou kakaového masla. Zvyšujú viskozitu čokolády a pozitívne vplývajú na jej trvanlivosť. Dobrou správou je, že sú rastlinného pôvodu. Obávať sa ich v zásade nemusíte, ale v porovnaní s kakaovým maslom ide o lacnejšiu komoditu. Mali by ste preto vedieť, že v skutočne kvalitnej čokoláde lecitíny nenájdete.
Aké sú účinky čokolády na zdravie?
Keď už hovoríme o čokoláde, poďme sa pozrieť na jej pozitívne účinky na zdravie. Často je totiž čokoláda, spolu s ostatnými cukrovinkami, poriadne démonizovaná. Iste, v prípade bežných supermarketových čokolád oprávnene. Ako sme si však pred malou chvíľou dokázali, čokoláda môže byť aj kvalitná. V takom prípade dokonca obsahuje zdraviu prospešné látky.
Súčasťou kvalitnej čokolády sú polyfenoly, teda bioaktívne látky rastlinného pôvodu s preukázateľným pozitívnym vplyvom na zdravie. Nechýbajú ani minerálny, napríklad železo, selén, horčík, draslík či meď alebo vláknina. Vďaka tomuto mixu zdraviu prospešných látok má kvalitná čokoláda antioxidačné a protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, posilňuje činnosť mozgu a v neposlednom rade dokáže pozdvihnúť náladu konzumenta.
Mali by ste však vedieť, že s konzumáciou čokolády to netreba preháňať – nech je akokoľvek zdravá. Kvalitná horká čokoláda totiž obsahuje na 100 gramov asi 2 000 - 3 000 kilojoulov a stále tak ide o poriadnu kalorickú bombu.
Prečo je lyofilizované ovocie v čokoláde najzdravšie?
Čoraz častejším trendom pri spracovaní ovocia sa stáva lyofilizácia, teda sušenie mrazom. Prospešná je najmä počas mimosezónneho obdobia, keď si nemôžeme vychutnať čerstvé ovocie v celej jeho kráse. Proces sušenia mrazom je pomerne náročný – v prvej fáze sa ovocie zmrazuje, aby sa obsah vody v ňom zmenil na ľad. Tlak sa následne zníži, následkom čoho sa pevné skupenstvo vody zmení na plynné (paru) a sublimuje. Ovocie zbavené vody sa následne ešte usuší a výsledkom sú chrumkavé kúsky so zachovanou farbou i vôňou.
Najpodstatnejším ukazovateľom je však obsah vitamínov a zdraviu prospešných látok po lyofilizácii. Výskumy ukazujú, že v porovnaní s bežným sušením vzduchu si dokáže ovocie sušené mrazom zachovať až o 90 % viac prospešných zložiek.
Nespornou výhodou lyofilizovaného ovocia je aj jeho dlhá trvanlivosť. Ak si dáte pozor na správny spôsob skladovania – na suchom a tmavom mieste – bez obáv sa k nemu môžete vrátiť aj po celých mesiacoch či dokonca rokoch.
Tipy na najlepšie ovocie v čokoláde
Radi by ste si dopriali sladké potešenie ale chcete sa vyhnúť bežným supermarketovým „snackom“? Ako sme si dokázali, ovocie v čokoláde pre vás môže byť tým správnym riešením. Vyskúšajte napríklad lyofilizované banány v čokoláde z dielne českého výrobcu Mixit obalené vo vrstve poctivej mliečnej čokolády a bez umelých prísad. Prípadne si doprajte ešte viac a siahnite po kombinácii zrelých banánov a jahôd sušených mrazom.
Máte radi chrumkanie? Potom je pre vás ako stvorené chrumkavé ovocie a orechy v čokoláde v príjemnej dražé podobe. Tešiť sa môžete na lyofilizované čierne ríbezle, maliny i jahody. Doplnené sú však o lieskové orechy podporujúce činnosť mozgu či mandle schopné udržať optimálnu hodnotu cholesterolu v krvi.